Κέντρα Αποκατάστασης: Τελεσίγραφο ΕΟΠΥΥ για τα ποιοτικά κριτήρια ακόμη και στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία

  • Γιάννα Σουλάκη
Κέντρα Αποκατάστασης
Σε νέα όξυνση οδηγεί ο ΕΟΠΥΥ την κατάσταση με τα Κέντρα Αποκατάστασης, με αφορμή νέο τελεσίγραφο του για την κατάθεση των κριτηρίων ποιότητας, χωρίς προηγούμενη τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία περιέχει λάθη και ασάφειες.

Την ερχόμενη Παρασκευή (27/10) εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση των κριτηρίων ποιότητας από την πλευρά των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ) για την εφαρμογή rebate στις εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους.

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) υποστηρίζει πως ο Οργανισμός δεν φρόντισε τουλάχιστον να τροποποιήσει προηγουμένως την “φωτογραφική” -όπως υπογραμμίζει- Υπουργική Απόφαση (ΥΑ), η οποία ευνοεί συγκεκριμένα Κέντρα και οδηγεί άλλα σε “λουκέτο”.

Από το “τελεσίγραφο” του ΕΟΠΥΥ -που αναρτήθηκε σε προσωπικά μηνύματα (περιβάλλον e-ΔΑΠΥ) των μελών – παρόχων μόλις πριν από μία εβδομάδα (19/10)- δεν εξαιρούνται ούτε τα Κέντρα Αποκατάστασης των κατεστραμμένων από την κακοκαιρία Daniel περιοχών της Θεσσαλίας.

“Ενώ προσπαθείτε με κάθε τρόπο να εφαρμόσετε αναδρομικά μία φωτογραφική και ληγμένη ημερολογιακά ΥΑ, λησμονείτε να αντιμετωπίσετε μονομερώς τις συνέπειες από τις πρωτοφανείς καταστροφές που υπέστησαν μέλη μας σε Τρίκαλα και Βόλο εξακολουθώντας να εισπράττετε το παράνομο claw-back κουρεύοντας τις απαιτήσεις τους, στερώντας τους με αυτό τον τρόπο κάθε ρευστότητα χρήσιμη για την αποκατάσταση των ζημιών τους”, σημειώνουν τα μέλη της Ένωσης σε επιστολή τους προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και προσθέτουν:

“Θεωρούμε ότι, ακόμα και τώρα που επιχειρείτε να οδηγήσετε την κατάσταση σε νέα απρόσφορη όξυνση, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της εν λόγω υπουργικής απόφασης με σύνεση και με γνώμονα την παροχή πραγματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών Αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”, αναφέρουν οι πάροχοι.

Δείτε επίσης: Μ. Χρυσοχοΐδης για Κέντρα Αποκατάστασης: Όχι στην «αυγουστιάτικη» υποβολή δικαιολογητικών για τα ποιοτικά κριτήρια 

Κέντρα Αποκατάστασης: Υπουργική απόφαση με “αστοχίες και φωτογραφικό περιεχόμενο”

Από τον περασμένο Ιούνιο οι πάροχοι επισημαίνουν τις “αστοχίες και το φωτογραφικό περιεχόμενο” της υφιστάμενης Υπουργικής απόφασης, ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως λένε, δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις τους.

Ζητούν δε από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επιδείξει “ευήκοα ώτα” στα καθόλα δίκαια αιτήματά τους, ώστε να συνταχθεί μια νέα υπουργική απόφαση χωρίς αστοχίες και με πραγματικά ποιοτικά κριτήρια, που θα σέβονται και θα διασφαλίζουν, όπως λένε, την υγεία των ασθενών.

“Η οποιαδήποτε παράταση εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων δεν ήταν, ούτε είναι, στόχος μας. Η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης παραμένει το πάγιο και δίκαιο αίτημά μας”, σημειώνουν τα Κέντρα Αποκατάστασης, δια στόματος του προέδρου του ΕΚΑΕ, Χρήστου Βιρβίλη.

Ποιες είναι οι αστοχίες της Υπουργικής Απόφασης

Tα ποιοτικά κριτήρια θεσπίστηκαν με σκοπό να τεθούν νέοι κανόνες στον τρόπο με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τις ιδιωτικές Γενικές Κλινικές και τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ).

Έτσι, καταρτίστηκε μια κλίμακα κατάταξης κάθε ιδιωτικής Κλινικής και Κέντρου Αποκατάστασης, η οποία θα απορρέει από τη “μοριοδότηση” που θα παίρνει με βάση τις υπηρεσίες που παρέχει στους ασθενείς.

Η βαθμολογία της κλινικής με βάση τα ποιοτικά της κριτήρια θα συμβάλλει στη συνέχεια, στην αντικατάσταση του ποσοστού των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που καταβάλλουν οι κλινικές προς στον ΕΟΠΥΥ.

Η Υπουργική Απόφαση 1280/15-3-2023 του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, όρισε αυτά τα κριτήρια ποιότητας, όμως, με τρόπο “φωτογραφικό”, όπως καταγγέλλουν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην “άδικη αναδιανομή των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου”.

Ενδεικτικά, οι πάροχοι λένε πως, η Υ.Α:

1. Θέτει ως «κριτήρια ποιότητας» προδιαγραφές που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ΚΑΑ (λευκά ταξί!!!!, Χώρος Αυξημένης Φροντίδας)

2. Επιβάλλει περιοριστικά και φωτογραφικά συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία, αλλά και ανύπαρκτες ιατρικές πράξεις (FES).

3. Απαγορεύει τις συμβάσεις out-sourcing με διαπιστευμένα διαγνωστικά εργαστήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

4. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρούς φυσιοθεραπευτές κλπ.) με δεκαδικούς αριθμούς κάτι που κάνει εκτός των άλλων αδύνατη την μέτρηση (πχ 1 έως 1,1 φυσίατροι βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, 1,1 έως 1,5 φυσίατροι 4 βαθμούς κ.ο.κ.)

5. Περιφρονεί τη σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης (πχ. εργοθεραπευτές)

6. Επιβάλλει κριτήρια για την αντιμετώπιση λοιμώξεων αυστηρότερα και από αυτά των νοσοκομείων (συμπληρωματική βαθμολόγηση της ύπαρξης λοιμωξιολόγου με την ιδιότητα του courier).

Σύμφωνα με την ΕΚΑΕ, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε συνεχόμενες παρατάσεις της εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης χωρίς να εξετάζει τίποτα από τα παραπάνω.

“Ανακοινώνει παράνομες και εκβιαστικές προθεσμίες χωρίς να ακούσει αυτούς που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της άδικης διάταξη”, λένε τα μέλη της.

Επίσης, σημειώνουν πως ο Οργανισμός αποζημιώνει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Αποκατάστασης μέσα από ένα συγκεκριμένο κλειστό προϋπολογισμό. Έτσι, κι ενώ τα ελεγκτικά του όργανα εγκρίνουν τις δαπάνες, μονομερώς επιβάλει τελικό συνολικό κούρεμα που σήμερα ξεπερνάει το 30% (claw-back & rebate).

“Με την Υπουργική απόφαση περί των «ποιοτικών κριτηρίων» επιβάλλεται νέο κούρεμα που κυμαίνεται από 10 έως 40%. Γίνεται λοιπόν απολύτως κατανοητό πως μία φωτογραφική διάταξη ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να αυξήσει το κούρεμα στους «μη ποιοτικούς» και να το φτάσει στα επίπεδα του 75%. Φυσικά το περίσσευμα του προϋπολογισμού θα μοιραστεί στους «φωτογραφικά ποιοτικούς»”, καταλήγουν οι πάροχοι.