Κέντρα Αποκατάστασης: Τα πάνω- κάτω έφερε ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τι διαμαρτυρίες, τι εξώδικα, τι επιχειρηματολογία, τι δημοσιεύματα, τι εκκλήσεις εργαζομένων... Ο νέος ΕΚΠΥ ήρθε να ανατρέψει ό,τι είχε απομείνει όρθιο στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και παρά τις διαμαρτυρίες τους, λίγα βήματα έχουν γίνει από την ημέρα της αιφνιδιαστικής ψήφισής του, απουσία του προέδρου ΔΣ, του κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

Ασαφής και με σοβαρά λάθη είναι ο νέος ΕΚΠΥ και στα άρθρα που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Κέντρων Αποκατάστασης  Ελλάδας, ο νέος Κανονισμός περικόπτει την παροχή υπηρεσιών υγείας και συρρικνώνει τους χρόνους αποκατάστασης σε  ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Και από εκεί που σύμφωνα με τον Ν. 2072/1992  τα   κέντρα  αποθεραπείας  και  αποκατάστασης ιδρύονται και λειτουργούν  για  την  παροχή   υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας σε ασθενείς εσωτερικούς ή  εξωτερικούς,   που  έχουν  ανάγκη  φυσικής αποκατάστασης και πάσχουν από παθήσεις του   μυϊκού, νευρικού, κυκλοφοριακού, ερειστικού, αναπνευστικού συστήματος,   καθώς και από νοητική στέρηση, χρησιμοποιώντας τα  σύγχρονα  μέσα  και   τις  μεθόδους  της  ιατρικής  αποκατάστασης», με τον νέο ΕΚΠΥ ολόκληρες κατηγορίες ασθενών αποκλείονται.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ η νοσηλεία σε   ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση (δηλαδή σε ένα εύρος πληθυσμού που από  18-75 ετών περίπου)  και  ασθενείς με χειρουργημένα κατάγματα κάτω άκρων, «λησμονώντας ότι πρόκειται για την πλειοψηφία ηλικιωμένων ατόμων με πολλαπλά παθολογικά προβλήματα που καταδικάζονται σε θάνατο ή γρήγορο, ή αργό, όταν «λιώνουν» στο σπίτι μαζί με τους οικείους τους», όπως επισημαίνουν. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν καλύπτει την ατελή παραπληγία, δηλαδή  την παραπληγία που έχει  ελπίδες για πλήρη αποκατάσταση!

Και για τις  παθήσεις που τελικώς καλύπτονται, οι διαδικασίες είναι τυραννικές, αφού απαιτείται τέτοια γραφειοκρατία, που  το πιθανότερο είναι  το περιβάλλον του ασθενούς να τα παρατήσει και να αναζητήσει άλλους δρόμους, τους οποίους ο ΕΚΠΥ προσφέρει: Αποσπασματικές θεραπείες και βέβαια παραμονή στο σπίτι μέχρι να λυτρωθούν δια «φυσικού θανάτου», όπως επισημαίνει το προεδρείο της ΕΚΑΕ.

Τα νοσοκομεία

Και βέβαια για τα Νοσοκομεία δεν ρωτά κανείς….  Θα υποστούν συμφόρηση από  ασθενείς που λογικά θα έπρεπε να πάνε σε Κέντρο Αποκατάστασης και θα παραμένουν εκεί, όσο μπορέσουν, πριν  ακολουθήσουν το πεπρωμένο τους!

Όσο για την ημερήσια νοσηλεία, αυτή καταργείται στην πράξη. Για να καταβάλλει  το ειδικό νοσήλιο ο ΕΟΠΥΥ, κατά τη δική του ερμηνεία,  πρέπει ο ασθενής να πραγματοποιήσει υποχρεωτικά 5  θεραπείες: φυσικοθεραπεία, υδροθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και λογοθεραπεία! «Φαντάζεστε έναν ασθενή με σοβαρά κινητικά προβλήματα , που χρειάζεται αποκατάσταση, να κάνει και λογοθεραπεία για να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, παρόλο που μιλά και καταπίνει άριστα;» Ρωτούν τα Κέντρα Αποκατάστασης.

Εξωτερικό

Παρόλα αυτά, ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει νοσηλεία στο εξωτερικό! Και αφού πολλές παθήσεις δεν καλύπτονται στην Ελλάδα, εύλογα αναρρωτιέται κανείς: Θα μεταναστεύσουν οι  Έλληνες ασθενείς στο εξωτερικό με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον ΕΟΠΥΥ; Πού υπάρχει  εξορθολογισμός  των δαπανών υγείας, αναρρωτιούνται τα Κέντρα Αποκατάστασης ;

Ενδεικτικό παράδειγμα λαθών το άρθρο 44 παρ. 2: Εκεί αναφέρεται ως λόγος αποκλεισμού νοσηλείας σε Κέντρα Αποκατάστασης  η «παραπληγία άνω άκρων» η οποία ωστόσο όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιατρική ορολογία! Επίσης, χρησιμοποιείται ο τίτλος «ανοικτής ή ανοιχτής νοσηλείας» (Άρθρο 43), χαρακτηρισμός ανύπαρκτος στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΚΑΑ… «Εκτός αν οι ασάφειες εξυπηρετούν τις πολλαπλές, διασταλτικές ερμηνείες με τις όποιες συνέπειες έχουν αυτές σε βάρος των ασθενών και των παρόχων υγείας», επισήμανε το προεδρείο της ΕΚΑΕ.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα Κέντρα Αποκατάστασης στέλνουν επιστολή διαμαρτυρίας στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ΕΚΑΕ με την από 5/7/2017 επιστολή της ζητεί  συνάντηση μαζί του.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έδωσε εξηγήσεις για το σκεπτικό που ακολουθήθηκε στην κατάρτιση του νέου ΕΚΠΥ, ομολογώντας ότι η σύνταξή του έγινε βήμα-βήμα από τον ίδιο! Στόχος, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είναι οι «ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του κόστους και την αποφυγή της κατασπατάλησης πόρων». Αλλά σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, ο ΕΚΠΥ παραμένει ένας Κανονισμός ανοιχτός σε προτάσεις και βελτιώσεις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2018 οπότε και λήγει η τρέχουσα μεταβατική περίοδος, που είναι αναγκαία για την προσαρμογή στις διατάξεις του όλων των ασφαλιστικών παρόχων που εμπλέκονται…».

Μάλιστα! Η εμπειρία ωστόσο δείχνει ότι όταν κάτι έχει αποφασιστεί από αυτήν την κυβέρνηση, δύσκολα αλλάζει με απλά, λογικά επιχειρήματα. Παράδοξο; Ναι. Απλά ευχόμαστε να μην συμβεί για άλλη μια φορά!

 

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή της ΕΚΑΕ μόλις πληροφορήθηκε την αιφνίδια ψήφιση νέου ΕΚΠΥ:

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΣ: 1. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

2. Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ

ΚΟΙΝ: Μέλη ΔΣ ΕΟΠΥΥ

ΘΕΜΑ: «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας »

Είναι γεγονός ότι ο υφιστάμενος ΕΚΠΥ ο οποίος ισχύει από το 2012 χρήζει συνολικής αναθεώρησης και επικαιροποίησης, κάτι που στο παρελθόν πολλαπλώς επιχειρήθηκε μέσω ανοιχτής διαβούλευσης. Οι προσπάθειες έκδοσης νέου δεν ευοδώθηκαν με ευθύνη των τότε διοικήσεων αφού η διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί.

Με σκοπό την κατάθεση των δικών μας προτάσεων μεταξύ άλλων είχαμε απευθυνθεί το 2014 στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (European Society of Physical & Rehabilitation Medicine ESPRM), και είχαμε λάβει όλες τις ισχύουσες επιστημονικές οδηγίες σχετικά με τις παθήσεις που χρήζουν Ιατρικής Αποκατάστασης καθώς και τους αντίστοιχους χρόνους με τον πλέων επίσημο τρόπο. Το σύνολο των επίσημων και ισχυουσών οδηγιών κατατέθηκε βάσει της οριζόμενης διαδικασίας στον Οργανισμό.

Έκτοτε ο Οργανισμός δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης ενός εμπεριστατωμένου, σύγχρονου και αντικειμενικού ΕΚΠΥ, ούτως ώστε να προωθηθεί στην πολιτική ηγεσία και να εφαρμοστεί.

Από πρόσφατα δημοσιεύματα αιφνιδίως πληροφορηθήκαμε ότι ο Οργανισμός διά του ΔΣ του πρόκειται να προβεί άμεσα στην ψήφιση νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Επειδή:

·         Ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε εκ νέου τις απόψεις μας στο προτεινόμενο σχέδιο.

·         Ουδέποτε αναφέρθηκε στην Ένωσή μας η διάθεση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην ψήφιση νέου ΕΚΠΥ.

·         Ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης μέσω δημόσιας  πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο με την ΕΚΑΕ αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε και με κανένα θεσμικό όργανο άλλων κλάδων 2βάθμιας περίθαλψης.

·         Και ουδέποτε λάβαμε γνώση του υπό ψήφιση σχεδίου ΕΚΠΥ

Σας καλούμε έστω και τώρα να προβείτε στην αναβολή συζήτησης του θέματος στο ΔΣ του Οργανισμού και να προβείτε σε διαβούλευση μικρής χρονικής διάρκειας, δίνοντάς μας το αν μη τι άλλο δημοκρατικό δικαίωμα της κατάθεσης των απόψεών μας.

Οι συνεχιζόμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα μονομερείς ενέργειες του Οργανισμού, δυστυχώς μας θυμίζουν εποχές που όλοι οι Έλληνες καταγγέλλουν και οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία επιθυμούν να ξεχάσουν. Ελπίζουμε ότι αποτελούν απλώς ατυχείς πρωτοβουλίες κι όχι μέρος συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Η ΕΚΑΕ

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι πέντε (25) μέλη της ΕΚΑΕ  (Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας) δυναμικότητας 2030 κλινών συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα

Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.600 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.

Δείτε εδώ το εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ:  Εξώδικο για ΕΚΠΥ

Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του iatropedia εκείνων των ημερών.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή που απέστειλαν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Αποκατάστασης:

Προς: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο  Π. Πολάκη

Κοιν.: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  κο Α. Τσίπρα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Είμαστε οι εργαζόμενοι των Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας.

Μέρα – Νύχτα δίνουμε την ψυχή μας  για να μπορούν οι ασθενείς  με βαρύτατες παθήσεις και ελλείμματα κίνησης,  λόγου,   που γι’ αυτό το λόγο ζουν στο κοινωνικό περιθώριο ή θα καταλήξουν σε αυτό, να ξανακερδίσουν την λειτουργική ανεξαρτησία τους , δηλαδή τη ζωή τους …

Με τον νέο Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ ξημερώνει ένας νέος επιστημονικός και κοινωνικός μεσαίωνας για τους ασθενείς αυτούς!  Τους απαγορεύει το δικαίωμα να απολαμβάνουν  υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης στην ίδια τους τη χώρα!  Παράλληλα, οδηγεί σε συμφόρηση όλα τα  ήδη κορεσμένα  Νοσοκομεία της Ελλάδας , ώστε μόνη επιλογή  για τους  αποκλεισμένους ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση,   να είναι η δια φυσικού θανάτου λύτρωσή τους.

Είμαστε το ιατρικό, θεραπευτικό, νοσηλευτικό διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας αυτών που με τον νέο κανονισμό  του ΕΟΠΥΥ αποφασίσατε να κλείσετε, επιλέγοντας στην πράξη, ό,τι με τα λόγια αποκηρύσσετε!!!  ´

Ανοδο της ανεργίας,

Καθιέρωση της μαύρης εργασίας.

Ενθάρρυνση της μεταναστευσης για αποκατάσταση σε δομές εξωτερικού με υπέρογκα έξοδα, «όλα πληρωμένα» από τον ΕΟΠΥΥ!!!

Από το αίμα των ασθενών μας και το δικό μας ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει περήφανος το πλεόνασμά του!
Θα αγωνιστούμε μαζί με τους ασθενείς μας μέχρι τελικής πτώσης για τα συνταγματικά  κατοχυρωμένα δικαίωματα  της Ισότητας , της Υγείας και της Εργασίας!