Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας: Τα Κέντρα Αποκατάστασης ζητούν περίοδο διαβούλευσης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΟΠΥΥ
Ουδέποτε ενημερώθηκαν ή ρωτήθηκαν για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες Κέντρων Αποκατάστασης και τώρα πληροφορούνται ότι ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να περάσει νέο Κανονισμό Παροχών σήμερα στο διοικητικό του συμβούλιο. Ζητούν λοιπόν μια σύντομη έστω περίοδο διαβούλευσης ώστε να προλάβουν να αναπτύξουν τα θέματά τους...

Το χρονικό με τον ΕΚΠΥ είναι μπερδεμένο… Κατέθεσε κάποιες προτάσεις ο πρόδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, έχει κάποιες άλλες προτάσεις ο γενικός γραμματέας ΥΥΚΑ ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μείνουν και παλιές διατάξεις. Σήμερα λοιπόν καλούνται τα μέλη του ΔΣ, να ψηφίσουν άρον- άρον τον νέο ΕΚΠΥ καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για τους Θεσμούς και …βιαζόμαστε!

Όπως επισημαίνουν από τα Κέντρα Αποκατάστασης, είναι γεγονός ότι ο υφιστάμενος ΕΚΠΥ ο οποίος ισχύει από το 2012 χρήζει συνολικής αναθεώρησης και επικαιροποίησης, κάτι που στο παρελθόν πολλαπλώς επιχειρήθηκε μέσω ανοιχτής διαβούλευσης. Οι προσπάθειες έκδοσης νέου δεν ευοδώθηκαν με ευθύνη των τότε διοικήσεων αφού η διαβούλευση είχε ολοκληρωθεί.

Με σκοπό την κατάθεση των δικών μας προτάσεων μεταξύ άλλων είχαμε απευθυνθεί το 2014 στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (European Society of Physical & Rehabilitation Medicine ESPRM), και είχαμε λάβει όλες τις ισχύουσες επιστημονικές οδηγίες σχετικά με τις παθήσεις που χρήζουν Ιατρικής Αποκατάστασης καθώς και τους αντίστοιχους χρόνους με τον πλέων επίσημο τρόπο. Το σύνολο των επίσημων και ισχυουσών οδηγιών κατατέθηκε βάσει της οριζόμενης διαδικασίας στον Οργανισμό.

Έκτοτε ο Οργανισμός δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης ενός εμπεριστατωμένου, σύγχρονου και αντικειμενικού ΕΚΠΥ, ούτως ώστε να προωθηθεί στην πολιτική ηγεσία και να εφαρμοστεί.

Και διαμηνύουν:

Επειδή:

-Ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε εκ νέου τις απόψεις μας στο προτεινόμενο σχέδιο.
-Ουδέποτε αναφέρθηκε στην Ένωσή μας η διάθεση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην ψήφιση νέου ΕΚΠΥ.
-Ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης μέσω δημόσιας πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο με την ΕΚΑΕ αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε και με κανένα θεσμικό όργανο άλλων κλάδων 2βάθμιας περίθαλψης.

-Και ουδέποτε λάβαμε γνώση του υπό ψήφιση σχεδίου ΕΚΠΥ…

Σας καλούμε έστω και τώρα να προβείτε στην αναβολή συζήτησης του θέματος στο ΔΣ του Οργανισμού και να προβείτε σε διαβούλευση μικρής χρονικής διάρκειας, δίνοντάς μας το αν μη τι άλλο δημοκρατικό δικαίωμα της κατάθεσης των απόψεών μας. Οι συνεχιζόμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα μονομερείς ενέργειες του Οργανισμού, δυστυχώς μας θυμίζουν εποχές που όλοι οι Έλληνες καταγγέλλουν και οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία επιθυμούν να ξεχάσουν. Ελπίζουμε ότι αποτελούν απλώς ατυχείς πρωτοβουλίες κι όχι μέρος συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Η ΕΚΑΕ

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι πέντε (25) μέλη της ΕΚΑΕ (Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας) δυναμικότητας 2030 κλινών συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα

Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.600 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.