Καινοτόμος οφθαλμική χειρουργική επέμβαση αποτρέπει την τύφλωση από σπάνια πάθηση

  • Iatropedia
Τρείς γιατροί στο Hospital for Sick Children του Τορόντο ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή τεχνική που αποτρέπει την τύφλωση σε παιδιά από μια σπάνια αλλά σοβαρή οφθαλμική πάθηση, ωστόσο η διαδικασία θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια και για χιλιάδες ενήλικες, ιδίως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Υποτίθεται πως η εξειδικευμένη χειρουργική μέθοδος θα χρησιμοποιείτο μόνο σε έναν μικρό αριθμό παιδιών που έπασχαν από αναισθησία του κερατοειδούς, μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που στερεί την αίσθηση του πόνου στο μάτι και η οποία οδηγεί σταδιακά σε μόνιμη απώλεια όρασης καθώς ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται κόκκους σκόνης στην επιφάνεια του οφθαλμού που προκαλούν καταστροφικά γδαρσίματα. Όμως τώρα προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον γιατρών στην Ινδία, την Κολομβία, την Αργεντινή, την Γαλλία, την Κίνα και αλλού!

Η τεχνική που ανέπτυξαν οι πλαστικοί χειρούργοι Gregory Borschel και Ronald Zuker και ο οφθαλμίατρος Asim Ali προβλέπει την εμφύτευση μοσχεύματος νεύρου και χάρισε ξανά την αίσθηση στο αριστερό μάτι της 18χρονης Άμπυ Μέσνερ, αποκαθιστώντας την όρασή της. Κατά την 10ωρη επέμβαση, η ομάδα εφήρμοσε τεχνικές αναγέννησης νεύρων που χρησιμοποιούνται σε πάσχοντες από πάρεση οφθαλμικών μυών. Σύμφωνα με τον Δρα. Ζούκερ, «δημιουργήσαμε μια νέα περιοχή αίσθησης εκεί που δεν υπήρχε».

Αυτό κατέστη δυνατό με την μεταμόσχευση ενός ισχυρού νεύρου από την περιοχή της κνήμης στο δεξί, πλήρως λειτουργικό μάτι, μέσω μιας μικρής τομής. Τα σήματα αίσθησης από τον δεξιό οφθαλμό περνούν στον αριστερό μέσω ενός «καναλιού» που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό ενώ μερικούς μήνες μετά τον διαχωρισμό του νεύρου και την ανάπτυξή του πάνω στην «γέφυρα» αυτή, τα πρώτα «τσιμπήματα» που γίνονται αισθητά σημαίνουν πως η επέμβαση ήταν επιτυχής.

Στον Καναδά, οι περισσότερες περιπτώσεις αναισθησίας κερατοειδούς είναι είτε εγγενείς ή οφείλονται σε όγκους στον εγκέφαλο. Στις αναπτυσσόμενες χώρες όμως όπου οι μολύνσεις είναι διαδεδομένες, το ίδιο είναι και το πρόβλημα. Μπορεί αρρώστιες όπως η λέπρα να είναι εξαιρετικά σπάνιες στον Δυτικό κόσμο, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πάσχοντες ενώ ένας ακόμη «ένοχος» είναι και ο επαναλαμβανόμενος έρπης στα παιδιά καθώς, όπως εξηγεί ο Δρ. Ali, κάθε φορά που προκύπτει χάνουν την αίσθηση του ματιού.