ΚΕΕΛΠΝΟ: Τώρα και ηπατίτιδα Β μεταξύ των προσφύγων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πρόχειρη ως απαράδεκτη "συσσώρευση" ανθρώπων σε χώρους πέρα για πέρα ακατάλληλους από υγειονομική άποψη, έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και μετάδοση νοσημάτων που συνδέονται με την ελλιπή καθαριότητα αλλά και την ανεξέλεγκτη σεξουαλική συνεύρεση... Το περιμέναμε. Ήρθε!

Το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας Β είναι γεγονός και εντοπίστηκε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου σε έναν πρόσφυγα που ζει σε Κέντρο Φιλοξενίας.

Ο ασθενής παρουσίασε ίκτερο με οξεία έναρξη με αποτέλεσμα να εξεταστεί ενδελεχώς και να πιστοποιηθεί η οξεία ηπατίτιδα Β. Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά, με χρήση κοινής μολυσμένης σύριγγας, κοινή χρήση οδοντόβουρτσας ή ξυραφιού και από μητέρα στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό και μεταδίδεται ως εκ τούτου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η χρόνια ηπατίτιδα Β εφόσον δεν ληφθεί από τον ασθενή εγκαίρως αντιική αγωγή, οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η οξεία ηπατίτιδα εμφανίζεται λίγες εβδομάδες έως μήνες μετά την είσοδο του ιού της ηπατίτιδας στο ανθρώπινο σώμα.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:
 έντονη αδυναμία, καταβολή
 ανορεξία
 ναυτία, έμετοι, διάρροιες
 μυαλγίες
 αίσθημα βάρους στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιάς
 αρθραλγίες, πονοκέφαλος
 πυρετός
 αποστροφή στο κάπνισμα,
ενώ κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν:
 ίκτερο (κιτρινίζουν)
 σκοτεινόχρωμα ούρα (σαν κονιάκ)
 αποχρωματισμό κοπράνων (σα στόκος)