Και τώρα εμβόλιο γρίπης που δεν προέρχεται από… αυγά.

  • Iatropedia
Μπορεί ακόμη η γρίπη να μην έχει πλήξει την χώρα μας όπως γίνεται σε άλλες περιοχές του κόσμου, και μπορεί σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, να βρισκόμαστε σε χαμηλά ακόμη επίπεδα, όμως μετράμε ήδη 4 θανάτους και σύντομα οι επιστήμονες περιμένουν νέο κύμα γρίπης να έρθει και στην Ελλάδα. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για ένα νέο εμβόλιο κατά της γρίπης που ήδη ο Αμερικάνικος οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία του...

Του Σωτήρη Αδαμίδη MD PhD

Διευθυντή Παθολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Θα έχετε πολλές φορές ακούσει στις εκάστοτε συστάσεις μας για την προσοχή που απαιτείται όταν πρόκειται να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου με το αντιγριπικό εμβόλιο, εάν παρουσιάζουν αλλεργία στα αυγά . Αυτό συμβαίνει γιατί για την παραγωγή του εμβολίου –και όχι μόνο του αντιγριπικού – χρησιμοποιούνται αυγά , με πιθανότητα πρόκλησης μετά αλλεργικής αντίδρασης σε ευαίσθητα άτομα .

Σήμερα έχουμε λοιπόν μια καλή είδηση για αυτά τα άτομα .Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου του 2013, το FDA ενέκρινε την κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου για τη γρίπη, το οποίο δεν παράγεται με τη μέχρι σήμερα μέθοδο, χρησιμοποιώντας τον ιό της γρίπης ή αυγά .

Πρόκειται για το πρώτο τριδύναμο εμβόλιο που παράγεται για την εποχική γρίπη με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA ) και συστήνεται για τις ηλικίες απο 18 έως 50 ετών .

Το γεγονός ότι δεν παράγεται με την κλασσική μέθοδο μέσω αυγών , έχει επίσης το πλεονέκτημα της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων της αιμαγλουτινίνης ( πρωτεϊνης του ιού της γρίπης που είναι το ενεργό συστατικό σε όλα τα εμβόλια και χρησιμοποιείται ως όχημα για να εισέλθει ο ιός στα κύτταρα) .Η πλειοψηφία των αντισωμάτων που μας προστατεύουν απο τον ιό της γρίπης κατευθύνονται εναντίον αυτής της πρωτεΐνης .Η τεχνολογία αυτή δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ,αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή άλλων εμβολίων .

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι λοιπόν η ταχύτερη και μαζικότερη έναρξη διάθεσης των εμβολίων σε περίπτωση πανδημίας , γιατί δεν εξαρτάται από την διαθεσιμότητα αυγών και ιών γρίπης .

Είναι κατανοητό , ότι όσο πιο γρήγορα γίνεται η διασταύρωση των κυκλοφορούντων κάθε χρόνο στελεχών του ιού της γρίπης με τα στελέχη του εποχικού εμβολίου τόσο καλύτερη θα είναι και η προστασία του πληθυσμού από τη γρίπη.

Το νέο εμβόλιο παρέχει προστασία και από τα τρία είδη του ιού γρίπης , γι αυτό και το αποκαλούμε τριδύναμο .Περιέχει τρεις πρωτεΐνες μέσω ανασυνδυασμένου DNA και μας προστατεύει από τα δύο στελέχη (Η1Ν1 και Η3Ν2 )του ιού τύπου Α , και ένα της τύπου Β.

Σε μελέτη στις ΗΠΑ , βρέθηκε όταν δοκιμάστηκε σε πάνω από 2000 περιστατικά , να είναι αποτελεσματικότερο του placebo κατά 45 % περίπου έναντι όλων των κυκλοφορούντων στελεχών ιού γρίπης και όχι μόνο έναντι εκείνων που περιέχονται στο νέο εμβόλιο ,κάτι που είναι πολύ σημαντικό , προφανώς γιατί διεγείρει προς τη σωστή κατεύθυνση το ανοσοποιητικό σύστημα .

Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD

Διευθυντής Παθολογίας Ιατρικού Κεντρου Αθηνών

mail: adamidis@yahoo.com

www.adamidisnet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τη γρίπη στο αφιέρωμα του iatropedia

Πότε έρχεται το μεγάλο κύμα της γρίπης! Τι προβλέπουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας, κάνει συνέχεια εμετούς;

Πότε ο γιατρός δίνει αντιβιοτικά για μια ίωση;

Με πόσο πυρετό πρέπει να πάμε το παιδί στον παιδίατρο;

Πως να προστατεύσετε από τη γρίπη τα πολύ μικρά παιδιά