Καβγάς Λοβέρδου- Κουτρουμάνη πίσω από τις κάμερες!

  • Iatropedia
Ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλεί το θέμα της συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς στο πλαίσιο του νέου φορέα παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας διαπληκτίσθηκαν έντονα εξαιτίας της διαφορετικής προσέγγισης του θέματος.

Καβγάς στα παρασκήνια εκτυλίσσεται – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iatropedia.gr- μεταξύ υπουργού Υγείας και του υπουργού Εργασίας με αφορμή το θέμα της συνταγογράφησης από όλους τους γιατρούς ανεξάρτητα εάν είναι συμβεβλημένοι ή όχι με τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ.

Από τη μία ο Ανδρέας Λοβέρδος σκοπεύει να δώσει -και το έχει δηλώσει και επίσημα – τη δυνατότητα συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς. Άλλωστε το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί και πάγιο αίτημα του κλάδου καθώς υποστηρίζεται ότι διαφορετικά θα μπουν λουκέτα σε πολλά ιατρεία αφού δεν θα υπάρχει λόγος προσέγγισής τους από τους ασθενείς αν δεν μπορούν να πάρουν συνταγές φαρμάκων.

Από την άλλη ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι κάθετα αντίθετος στο να δοθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης σε όλους καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε κατακόρυφα τη φαρμακευτική δαπάνη σύμφωνα με τις θέσεις του.

Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να αιφνιδίασε τον συνάδελφό του υπουργό Εργασίας με τοποθέτησή του στη βουλή όπου ουσιαστικά δεσμεύτηκε να δώσει το δικαίωμα των συνταγών σε όλους.

Μετά τη βουλή ο διαπληκτισμός συνεχίσθηκε και στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Υγείας όπου την Τετάρτη οι δύο άνδρες έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Και πάλι όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε ενώπιον των εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων που παρέστησαν ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά τους. Οι λογομαχίες μεταξύ των δύο υπουργών στα παρασκήνια δεν απεφεύχθησαν και πάλι.

Πάντως υπέρ της συνταγογράφησης για όλους τάσσεται και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης ο οποίος σε επιστολή του προς τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας αναφέρει: «Στην τελευταία ανακοίνωση της 27-12-2011, με πολύ μεγάλη σαφήνεια διατύπωσα ποιος είναι πλέον ο νόμιμος τρόπος συνταγογράφησης προς άρση κάθε παρεξήγησης αλλά και για τη συνέχιση της συνταγογράφησης από ιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως γνωρίζετε, δεν έχω καμία αντίρρηση να δοθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους του γιατρούς, συμβεβλημένους ή μη, κάτι άλλωστε που πρότεινα με απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και συμπεριελήφθη στο άρθρο 23 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών. Επίσης, το δήλωσα και στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα, μόνο που για να εφαρμοστεί χρειάζεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που να το προβλέπει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιέσεις υπάρχουν προς την κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας και από τη ΝΔ ώστε να δοθεί ελεύθερη συνταγογράφηση σε όλους. Γεγονός καθόλου τυχαίο αν υπολογίσει κανείς ότι οι περισσότεροι επικεφαλής των Ιατρικών Συλλόγων είναι φίλα προσκείμενοι προς τη ΝΔ.