Καθρέφτης της υγείας μας τα νύχια!

  • Iatropedia
Μερικοί τα περιποιούνται άλλοι πάλι τα «τρώνε» (ονυχοφαγία). Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι τα νύχια είναι καθρέπτης της υγείας. Μάλιστα προβαίνουν σε αποκαλύψεις για την κατάσταση της υγείας μας. Μάθετε να ερμηνεύετε τα ύποπτα συμπτώματα!

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία δερματολογίας τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 3,5 χιλιοστά ανά μήνα ενώ οι λευκές κηλίδες δεν υποδεικνύουν ανεπάρκεια ασβεστίου.

«Η ανεπάρκεια του ασβεστίου προκαλεί λευκές κηλίδες στα νύχια, μία κατάσταση που ακολουθείται από ανεπάρκεια ψευδαργύρου». Αυτός είναι ένας από τους πιο κοινούς μύθους.

Η αλήθεια είναι ότι τα λευκά σημεία είναι συνηθισμένα, αβλαβή και δεν δείχνουν καμία συγκεκριμένη ανεπάρκεια βιταμίνης. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για σημάδια κάποιου παλαιότερου τραύματος στην επιφάνεια του νυχιού που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και κάτω από το δέρμα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας η ονυχοφαγία είναι μία κοινή νευρική συνήθεια.

Μάλιστα, η ονυχοφαγία είναι η πιο κοινή «νευρική συνήθεια» σύμφωνα με το WebMD, η οποία ακολουθείται από άλλες συμπεριφορές, όπως το στρίψιμο ή το τράβηγμα των μαλλιών, το τρίξιμο των δοντιών κ.λπ.

Περίπου τα μισά από τα παιδιά μεταξύ 10 και 18 ετών δαγκώνουν τα νύχια τους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι σταματούν μόνοι τους στην ηλικία των 30.Ενώ το δάγκωμα των νυχιών είναι σε μεγάλο βαθμό ακίνδυνο (αν και ανθυγιεινό), μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του δέρματος. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρονται στην ονυχοφαγία ως ένα είδος ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

ποια προβλήματα υγείας αποκαλύπτουν

Για παράδειγμα, μία δυσχρωμία (σχεδόν μπλε χρώμα) σημαίνει ασθένεια των πνευμόνων, τα νύχια με τριχοειδή στοιχεία στα πετσάκια υποδεικνύουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, τα κίτρινα, λευκά ή κλιμακωτά νύχια μερικές φορές υποθάλπουν πολύ σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, που μπορούν να διαγνωστούν με μια απλή εξέταση στις άκρες των δακτύλων σας.

Έτσι αν δείτε κάτι ασυνήθιστο, όπως ένα σκούρο καφέ μπάλωμα στην επιδερμίδα σας, που συνοδεύεται μάλιστα από καφέ ράβδωση σε όλη την επιφάνεια του νυχιού (μελάνωμα), καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο για βοήθεια.

Οι επιστήμονες της Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, δηλώνουν ότι περίπου το 10% των δερματοπαθειών σχετίζονται με τα νύχια. Ενδεικτικό είναι ότι οι μισές από τις διαταραχές των νυχιών προκαλούνται από μυκητιακές μολύνσεις. Άλλες κοινές συνθήκες, περιλαμβάνουν λευκές κηλίδες, κάθετες γραμμές, βακτηριακές λοιμώξεις και νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα. Μάλιστα, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο αυξάνονται τα προβλήματα με τα νύχια.

Εκτός από το άγχος που σχετίζεται με δάγκωμα των νυχιών, το χρόνιο άγχος μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους. Είναι σημαντικό να διαχειριστείτε το άγχος σας και να απολαμβάνετε έναν ποιοτικό 8ωρο ύπνο για τη βέλτιστη υγεία των νυχιών σας και όχι μόνο. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι το χρόνιο στρες και η κούραση απομακρύνουν τα θρεπτικά συστατικά του σώματος από την καλλιέργεια υγιών νυχιών.

Τέλος το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα είναι ενδείξεις αφυδάτωσης και θέμα γενετικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες γυναίκες έχουν περισσότερους οργασμούς; Έρευνα

Πόσα χρόνια ζωής έχει ακόμη ο Άι- Βασίλης;

Καθρέφτης της υγείας μας τα νύχια!

Γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη;