Καταρράκτης: Ποιοι κινδυνεύουν;

  • Iatropedia
Ο καταρράκτης είναι ο νούμερο ένας εχθρός της καλής όρασης αφού η πάθηση δεν απειλεί μόνο τους ηλικιωμένους όπως εικάζεται αλλά και τα παιδιά και τους ενήλικες. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Ποιοι κινδυνεύουν; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει η Έλενα Κεφάλα, MICOpth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ο καταρράκτης, η θόλωση δηλαδή του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού, εμφανίζεται με ποικιλία συμπτωμάτων:

δυσκολία στη νυχτερινή όραση, όπου διαπιστώνει κανείς ιδιαίτερη ενόχληση με τους προβολείς των αυτοκινήτων,

σταδιακή θόλωση της όρασής τους είτε για μακριά είτε για κοντά,

συχνή αλλαγή του βαθμού διάθλασης των οφθαλμών, η αλλαγή δηλαδή της συνταγής των γυαλιών ακόμη και κάθε τρίμηνο, που εμφανίζεται κατά την εξέλιξη του καταρράκτη.

Αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να αξιολογούνται μετά από οφθαλμολογική εξέταση, όπου ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος μπορεί να βεβαιώσει την παρουσία ή μη καταρράκτη, καθώς και την αναγκαιότητα για επέμβαση.

Όταν «ωριμάζει» ο καταρράκτης

Εάν κανείς αμελήσει την εξέταση, ο καταρράκτης επιδεινώνεται, η όραση χειροτερεύει άλλοτε σταδιακά και άλλοτε ταχύτατα. Όταν ο καταρράκτης γίνει τελικού σταδίου, η επέμβαση είναι τεχνικά πιο δύσκολη κι εργώδης. Με τις σύγχρονες μεθόδους διόρθωσης δεν χρειάζεται να περιμένει ο ασθενής να «ωριμάσει» ο καταρράκτης, όπως απαιτούνταν σε παλαιότερες εποχές και με παλαιότερες μεθόδους διόρθωση καταρράκτη, υπομένοντας μια ανεπαρκή όραση και διακινδυνεύοντας εξ αυτής ένα ατύχημα.

Πηγή: lasermiopias.gr

Έλενα Κεφάλα, MICOpth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

email: info@lasermiopias.gr