Κατάργηση του υποχρεωτικού αγροτικού και παροχή κινήτρων σε ειδικευμένους ζητούν οι νέοι γιατροί

  • Iatropedia
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητεί την κατάργηση της υποχρεωτικής εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου ως όρο για την εκπαίδευση στην ειδικότητα. Πρόκειται για ένα από τα χρονίζοντα όσο και σοβαρά ζητήματα, τα οποία ετέθησαν από τους εκπροσώπους των νέων γιατρών, στη χθεσινή ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στην επιστολή που απέστειλε ο ΙΣΑ στον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο θα πρέπει με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, να καταργηθεί ως αναποτελεσματικό και επικίνδυνο από πλευράς δημόσιας υγείας, αφού επιχειρεί να καλύψει τα κενά στην παροχή υπηρεσιών της υπαίθρου, με αποφοίτους ιατρικής με λίγες γνώσεις και καμία ουσιαστική εμπειρία, οι οποίοι καλούνται να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία επίβλεψη ή βοήθεια».

Και θέτττει το ζήτημα και σε μια άλλη διάσταση καθώς το χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό αφού υποχρεώνει τους νέους αυτούς συναδέλφους να ζουν σε άσχημες συνθήκες, που δεν τιμούν κανένα, στο βαθμό που η αμοιβή τους δεν επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «τέτοια μέτρα οδηγούν τους νέους σε φυγή στο εξωτερικό. Προτείνεται η παροχή κινήτρων σε ειδικευμένους ιατρούς με γνώση και εμπειρία, με εκπαίδευση στην τηλεϊατρική ώστε να διοριστούν επί θητεία για την κάλυψη των κενών θέσεων στα αγροτικά ιατρεία και να παρέχουν υπηρεσίας υγείας υψηλής ποιότητας στην περιφέρεια. Έτσι, θα εξοικονομηθούν δαπάνες από άσκοπες αεροδιακομιδές…».