Καταπέλτης η έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη για την απόλυση από την ΕΛΑΣ ατόμου με ηπατίτιδα Β

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Συνήγορος του Πολίτη σε συνέχεια της αναφοράς που έκανε ο «Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ξεκίνησε την έρευνα με αφορμή την διαγραφή σπουδαστή από την Σχολή Αστυφυλάκων και απόρριψης αίτησης επανακατάταξης του στο Αστυνομικό Σώμα, λόγω χρόνιας πάθησης (Ηπατίτιδα Β), χωρίς ειδική αξιολόγηση.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη την οποία κοινοποιεί στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ) Θεσσαλονίκης, στην Ελλάδα έχει απαγορευτεί κάθε μορφή διάκρισης λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, στον τομέα της απασχόλησης ή της εργασίας.

Ο λόγος της απόρριψης της αίτησης επανακατάταξης, είναι η διάγνωση του σπουδαστή με Ηπατίτιδα Β, μια πάθηση που προκαλεί στιγματισμό, στην βάση προκαταλήψεων που δεν έχουν επιστημονικό έρεισμα. Ο στιγματισμός αυτός έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή του αιτούντος γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής στάθμισης.

Η απορριπτική απόφαση που εκδόθηκε, ως προς την ικανότητα ενδιαφερόμενου να εκτελέσει καθήκοντα γραφείου βασιζόμενη αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι πάσχει από μια χρόνια πάθηση φαίνεται να συνιστά αθέμιτη διάκριση, ιδίως επειδή στερείται ειδικής αιτιολογίας, στην βάση αντικειμενικών, εύλογων και ελέγξιμων στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν