Καρκίνος του στόματος: Επιστήμονες αναπτύσσουν νέα μέθοδο διάγνωσης με γλειφιτζούρια

  • Iatropedia newsroom
εξέταση στόματος
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έλαβαν επιχορήγηση 350.000 στερλινών για να μετατρέψουν σε γλειφιτζούρια με γεύσεις μία έξυπνη υδρογέλη

Ειδικά γλειφιτζούρια, σχεδιασμένα για να βοηθούν να διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του στόματος χωρίς επώδυνες και επεμβατικές μεθόδους, αναπτύσσει ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το BBC, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έλαβαν επιχορήγηση 350.000 στερλινών για να μετατρέψουν σε γλειφιτζούρια με γεύσεις μία έξυπνη υδρογέλη που έχουν κατασκευάσει.

Η υδρογέλη, που αναπτύχθηκε από τη γιατρό Ruchi Gupta και την ομάδα της, λειτουργεί σαν ένα «δίχτυ» μέσα από το οποίο περνούν μεγάλες ποσότητες νερού, αλλά «παγιδεύει» μεγαλύτερα μόρια όπως πρωτεΐνες.

Το δίχτυ μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει για να απελευθερωθούν τα μεγαλύτερα μόρια για ανάλυση στο εργαστήριο.

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου περίπου 12.400 άνθρωποι.

Επί του παρόντος, η διάγνωση του καρκίνου του στόματος περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας εύκαμπτης κάμερας στο άκρο ενός σωλήνα μέσω της μύτης ή του στόματος και τη λήψη βιοψίας για εξέταση. Η τελική διάγνωση δίδεται πάντα μετά τη λήψη βιοψίας, είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Θλιβερή» πρωτιά για την Ελλάδα στους θανάτους λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών

Ποια εμβόλια χρειάζονται οι ασθενείς με καρκίνο – Ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες

Μοιάζουν ξαφνικά σατανικά τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω σας; Τι μπορεί να συμβαίνει