Καρκίνος Πνεύμονα: Σε δύο χώρες της Ευρώπης αποζημιώνεται η νέα αξονική χαμηλής ακτινοβολίας

  • Iatropedia newsroom
αξονική
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα με την εξέταση Low Dose TC αποζημιώνεται μόνο στην Κροατία και την Πολωνία.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θνητότητα. Παρότι υπάρχει ο συγκεκριμένος προσυμπτωματικός έλεγχος, το κόστος της εξέτασης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε καμία χώρα της Ευρώπης, πλην της Κροατίας και της Πολωνίας.

Αυτό αναφέρει η πνευμονολόγος, Σοφία Λαμπάκη, υπεύθυνη του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου λειτουργεί Πιλοτικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Πνεύμονα, από το 2017.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε από το 2020, ο αριθμός όσων νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα ανέρχεται στις 9.000 ετησίως. Και δυστυχώς αυτό το οποίο παρατηρείται επιδημιολογικά τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αρχίζει να αφορά και ανθρώπους νεότατης ηλικίας, λόγω του ότι η καπνιστική συνήθεια πλέον αρχίζει σε μικρότερες ηλικίες απ’ ότι στο παρελθόν. Διάφορες αντικαπνιστικές καμπάνιες έχουν αποτέλεσμα στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά το πρόβλημα είναι πια ότι παιδιά μικρότερης ηλικίας δηλαδή κάτω των 16 ετών είναιν καπνιστές ήδη από τα 14 τους, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες» σημείωσε η κ. Λαμπάκη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέχρι σήμερα στο Ιατρείο του Παπανικολάου έχουν εξεταστεί 2.500 άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου εκ των οποίων ποσοστό 3% διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια και αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Στόχος της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου (17.00 – 21.00, Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης/ Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης) είναι η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της νόσου και η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ με την FairLife L.C.C., θα προσφερθούν δωρεάν στο κοινό 250 εξετάσεις Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Πνεύμονα με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT).

Μείωση της θνητότητας χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Τα αποτελέσματα δύο μεγάλων πολυκεντρικών μελετών (της αμερικάνικης μελέτης NLST και της ευρωπαϊκής NELSON) στο πλαίσιο των οποίων υγιής πληθυσμός καπνιστών ή πρώην καπνιστών υποβλήθηκε σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, έδειξαν μείωση της θνητότητας της τάξης του 20-26% στον γενικό πληθυσμό ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό έφτασε έως και το 63%, ανέφερε η κ. Λαμπάκη.

«Έχουμε δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει προσυμπτωματικός έλεγχος και για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως υπάρχει και για τον καρκίνο του μαστού με τις μαστογραφίες ή για τον γυναικολογικό καρκίνο με το τεστ ΠΑΠ ή για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την κολονοσκόπηση. Δηλαδή έχουμε πλέον την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, στην οποία υποβάλλεται υγιής πληθυσμός καπνιστών ή πρώην καπνιστών μία φορά το χρόνο και το κέρδος που έχουμε από αυτές τις εξετάσεις είναι ότι γίνεται η διάγνωση της νόσου έγκαιρα, δηλαδή όταν ο καρκίνος είναι σε πρώιμο στάδιο και τότε δυνητικά μπορεί ο άρρωστος να θεραπευτεί. Εμείς έχουμε το Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου το οποίο λειτουργεί από το 2017 στο νοσοκομείο Παπανικολάου μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος. Μέχρι σήμερα έχουμε δεχτεί 2.500 άτομα εκ των οποίων βρήκαμε ότι το 3% είχε καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια. Όλοι αυτοί έχουν χειρουργηθεί, ήταν σε πρώιμο στάδιο και δεν χρειάστηκε να πάρουν κάποια συμπληρωματική θεραπεία» σημείωσε η κ. Λαμπάκη.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος συνιστάται σε όλους τους καπνιστές ή πρώην καπνιστές που έχουν σταματήσει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια και είναι ηλικίας 50-80 ετών. «Η εξέταση αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, και γι αυτό το λόγο το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη λειτουργία πιλοτικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η εξέταση δεν έχει υιοθετηθεί από καμία χώρα της Ευρώπης, δεν αποζημιώνεται σε καμία χώρα της Ευρώπης εκτός από την Κροατία και πρόσφατα και στην Πολωνία. Κοστίζει όσο μια αξονική, δηλαδή γύρω στα 60-70 ευρώ. Εμείς έχουμε κάποιες χορηγίες μέσα από τις οποίες προσφέρουμε δωρεάν την εξέταση σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν οικονομικά προβλήματα. Μέσα από την εκδήλωση αυτή θα προσφέρουμε και 250 ακόμη εξετάσεις δωρεάν για πληθυσμούς οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την εξέταση» πρόσθεσε η κ. Λαμπάκη.

Οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης αφορούν στις διάμεσες πνευμονοπάθειες και αναπνευστικές παθήσεις (ΧΑΠ, άσθμα), στους παράγοντες που ευνοούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα (ατμοσφαιρική ρύπανση), στη διακοπή καπνίσματος και στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον θα συζητηθούν η διαχείριση της ασθένειας και το στίγμα, η πορεία του ασθενή μέσα από τη νόσο, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα και η υιοθέτηση πρακτικών ευ ζην και πρόληψης για την υγεία των πνευμόνων.