Καρκίνος και κατανάλωση κρέατος: Καμπανάκι κινδύνου ΚΑΙ για τον τρόπο ψησίματος

  • Iatropedia
Πριν από μερικές ημέρες έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από έρευνες, ακτέταξε το κρέας στην λίστα με τα πιο επικίνδυνα καρκινογόνα, αφού διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο κρέας καταναλώνει κανείς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές του να αναπτύξει καρκίνο και ειδικά καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer, έρχεται να αναδείξει έναν ακόμα καρκινογόνο παράγοντα στην κατανάλωση κρέατος: τον τρόπο που το μαγειρεύουμε!

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Xifeng Wu, από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος για νεφροκυτταρικό καρκίνωμα συνδέεται με ορισμένες ουσίες που παράγονται, όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή απευθείας σε φωτιά με φλόγα.

Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες ή απευθείας σε φλόγα, όπως όταν κάνουμε μπάρμπεκιου ή τηγάνισμα, έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών, όπως των 4,5-b, PhIP και 4,5-f και MeIQx. Το νεφρό είναι ένα βιοχημικά ενεργό όργανο υπεύθυνο για το “φιλτράρισμα” των βλαβερών τοξινών από το σώμα και, ως εκ τούτου, οι επιστήμονες επιχείρησαν να διερευνηθούν οι επιδράσεις της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων αυτών των καρκινογόνων ουσιών, στον κίνδυνο καρκίνου στα νεφρά.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του νεφρού καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερο κρέας σε σύγκριση με τα υγιή άτομα. Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν 54% αύξηση του κινδύνου αυτού, που συνδέεται με την πρόσληψη PhIP και σχεδόν διπλάσια αύξηση, που σχετίζεται με την πρόσληψη των ουσιών MeIQx. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει άμεση σχέση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου των νεφρών και των καρκινογόνων ουσιών MeIQx που προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, κυρίως από τον τρόπο ψησίματος του κρέατος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέθοδος μαγειρέματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο αυξημένο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος και η οποία -μοιραία- σχετίζεται με τη γενική αυξημένη κατανάλωση κρέατος.

http://www.eurekalert.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος και κατανάλωση κρέατος: Χάθηκε το μέτρο μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ

Αν το κρέας προκαλεί καρκίνο, τελικά, τι μπορούμε να τρώμε; (πλήρης οδηγός με γραφήματα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν