Καρδιαγγειακά προβλήματα θα «μαστίζουν» τους Έλληνες το 2030

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, που έχουν ως κοινό παρανομαστή την υγεία των αγγείων, θα φέρουν τα πάνω - κάτω στην χώρα μας το 2030 σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε 5000 ανθρώπους... Σε αυτό συντελούν η κληρονομικότητα, οι κακές συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, αλλά και η οικονομική κρίση που φέρνει ανεργία και άγχος.

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) έδειξε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται κυρίως στην γονιδιακή προδιάθεση αλλά και σε παράγοντες τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε όπως είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.000 άτομα άνω των 18 ετών που επιλέχθηκαν τυχαία από τον μόνιμο ενήλικο πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την απογραφή του 2011. Η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΜΕΝΟ η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου ήταν 4,6% και των εγκεφαλικών 1,9%.

Από την μελέτη φάνηκε επίσης ότι:
–  45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι.
– 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση.
– 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν διαβήτη (11% στο σύνολο).

-37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά)

-2/3 ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών με αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.

Την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) οργάνωσε και υλοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Γιώτα Τουλούμη, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.