Κανέλα ένα φαρμακευτικό φυτό με έντονο άρωμα!!!

  • Iatropedia
Η Κανέλα έχει κατά βάση χρησιμοποιηθεί για το άρωμα και την γεύση που μπορεί να δώσει στην μαγειρική, παρόλα αυτά η χρησιμότητά της δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Πολλές είναι οι χρήσεις της ως θεραπευτικό φυτό, καθώς και ως ένα από τα πιο σημαντικά φυτικά συμπληρώματα διατροφής καθώς έχει μια πλειάδα χρήσεων.

Η Κανέλα είναι ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, με τις κύριες χώρες παραγωγής να βρίσκονται στην Ασία, ενώ ανήκει σαν φυτό στο γένος Cinnamomum. Το όνομά της προέρχεται από το υποκοριστικό canna, που σημαίνει ‘’σωλήνας’’ και αναφέρεται στο σχήμα που έχει η Κανέλα όταν αποκόβεται από το φλοιό του δέντρου και στεγνώνει.

Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό φυτό, ιδιάιτερα στην κινεζική ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, και συγκαταλέγεται στα πιο σημαντικά φυτά που διαθέτουν για την αντιμετώπιση διαφορών καταστάσεων.

Πολλές αναφορές έχουν γίνει στο όνομα της καθώς επίσης και στην σημαντική θέση που είχε στην αρχαιότητα, καθώς μπορούσε κάποιος να την προσφέρει ως δώρο σε θεούς και σε βασιλιάδες.

Ενώ η χρήση της στον ιατρικό τομέα χρονολογείται περίπου εδώ και 5000 χρόνια, όταν είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη θεραπεία της διάρροιας, τις στομαχικές διαταραχές, κακή αναπνοή, και άλλα πεπτικά προβλήματα, καθώς και για την ανακούφιση από την ανορεξία, την ναυτία, και τις κράμπες, ενώ ταυτόχρονα πολλοί ήταν και εκείνοι που την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των δαγκωμάτων από φίδια, το κοινό κρυολόγημα, καθώς και για προβλήματα με τα νεφρά μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά την σύστασή της μέσα από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η Κανέλα είναι ένα φυτό που περιέχει πάνω από 80 συστατικά στην σύνθεση της, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά μέρη του δέντρου.

Οι πολυφαινόλες που διαθέτει η Κανέλα φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης και τον ρυθμό του μεταβολισμού των λιπιδίων και μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της φλεγμονής σε κυτταρικές καλλιέργειες. Επίσης είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο, το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας, φυτικές ίνες, σίδηρο καθώς και ασβέστιο.

Οι ιδιότητές της!

Η Κανέλα έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο συμπλήρωμα με την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να αποδειχτεί η χρησιμότητα της κατανάλωσης Κανέλας στην βοήθεια αντιμετώπισής της μεταβολικής διαταραχής, του διαβήτη τύπου 2. Ως συμπλήρωμα διατροφής έχει μελετηθεί για την θεραπεία στην αντίσταση στην ινσουλίνη, του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2.

Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και βελτίωση των δεικτών κατάστασης της γλυκόζης στο αίμα καθώς φαίνεται να βοηθά στον έλεγχο και την ομαλοποίηση των επιπέδων γλυκόζης των διαβητικών που έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη.

Ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει και με την ταυτόχρονη μείωση τόσο των τριγλυκεριδίων, όσο και των επιπέδων της LDL ‘’κακής’’ χοληστερόλης και ολικής χοληστερόλης , ενώ η συμπερίληψη της Κανέλας στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και των καρδιαγγειακών ασθενειών.

Ταυτόχρονα, οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κανέλα δεν περιορίζονται μόνο στην θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 αλλά και σε άλλες παθήσεις. Μελέτες έχουν γίνει για να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα της πολυφαινόλης από τον φλοιό του δέντρου της Κανέλας στη φλεγμονή και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα πειραματικά αποτελέσματα έδειξαν μια μείωση στα πέλματα, και απώλεια βάρους με αναστροφή επίδρασης κατά του οιδήματος που προκαλείται στα πέλματα. Ένα ακόμα σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση στον αυξημένο ορό TNF-α, χωρίς παράλληλα να προκληθεί γαστρικό έλκος σε όσους διαθέτουν υποχρόνιες φλεγμονές.

Ενώ διαπιστώθηκαν ήπια αναλγητικά αποτελέσματα κατά την διάρκεια της οξείας θεραπείας όπως αποδεικνύουν οι μειώσεις των συσπάσεων στα πόδια. Τα αποτελέσματα έδειξαν την εμφανή δράση από τις πολυφαινόλες της Κανέλας στην φλεγμονή και την αρθρίτιδα, και ως εκ τούτου μπορεί να θεωρηθεί ως ένας πιθανόν αντί ρευματοειδής παράγοντας.

Τέλος, σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η αποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση των μικροβίων, προστατεύοντας από την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων.

Ενώ ενώσεις που περιέχονται όπως είναι η κινναμαλδεϋδη έχουν συνδεθεί με το ότι εμποδίζουν τα αιμοπετάλια του αίματος να συσσωματωθούν και αναστέλλουν την απελευθέρωση φλεγμονωδών ενώσεων από την μεμβράνη των αιμοπεταλίων, με αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε την ιδιότητα που μπορεί να προσφέρει η Κανέλα ως ένα συστατικό που μπορεί να εμποδίσει τον σχηματισμό των θρόμβων του αίματος.

Το φυτικό συμπλήρωμα διατροφής που αποδεδειγμένα μπορεί να προσφέρει όλες αυτές τις οφειλές στην γενικότερη υγεία μας είναι το προϊόν Κάψουλες Κανέλας Extra Eubias™, πλούσιο σε βιταμίνες και μια σειρά άλλων θρεπτικών συστατικών.

Το προϊόν Κάψουλες Κανέλας Extra Eubias™ διατίθεται στα φαρμακεία!

*Οι πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας cassia επιβεβαιώνονται από έρευνες στην Αμερικάνικη Βιβλιοθήκη Ιατρικής, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Υγείας pubmed!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε τι μπορεί να μας ωφελήσει η λήψη Ζεόλιθου;

Πόσο σημαντικά μπορεί να είναι το Ιχθυέλαιο και το Μουρουνέλαιο στην καθημερινή μας ζωή!!!

Ιπποφαές, η φυσική ευεξία και ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού!!!

Τι μπορεί να δώσει νέα πνοή στα μαλλιά μας;