«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για νέο, ανθεκτικό στα φάρμακα E. coli

  • Iatropedia newsroom
«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για νέο, ανθεκτικό στα φάρμακα E. coli
Η νέα παραλλαγή είναι εξαιρετικά μολυσματική και φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στους ζωντανούς οργανισμούς από ό,τι οι προκάτοχοί της

Μια νέα και ανησυχητική, ανθεκτική στα αντιβιοτικά μορφή E. coli εντοπίστηκε σε νοσοκομείο παίδων στην Κίνα.

Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, τα στελέχη ST410 του βακτηριδίου E. coli, τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ύστατης ανάγκης που ονομάζονται καρβαπενέμες, είναι ήδη τα πιο κοινά ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη που παρατηρούνται στα κινεζικά νοσοκομεία.

Ωστόσο, σε δύο κρούσματα E. coli, σε νοσοκομείο παίδων στην Κίνα, εντοπίστηκε και νέα, πιο λοιμώδης εκδοχή του ST410, η B5/H24RxC, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications.

Η παραλλαγή αυτή είναι εξαιρετικά μολυσματική και φαίνεται να αναπτύσσεται ταχύτερα και να προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στους ζωντανούς οργανισμούς από ό,τι οι προκάτοχοί της, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η νέα παραλλαγή «δεν γίνεται μόνο πιο ανθεκτική στα αντιμικροβιακά, αλλά και πιο παθογόνος», ανέφερε από τους συντάκτες της μελέτης ο Άλαν ΜακΝάλι, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία.

«Είναι μια ανησυχητική νέα τάση και θα συνιστούσαμε στα εργαστήρια επιτήρησης σε όλο τον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για αυτόν τον νέο κλώνο, ο οποίος γνωρίζουμε ότι έχει εξαπλωθεί πέρα από την Κίνα», ανέφερε σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Η ομάδα του πιστεύει ότι οι καρβαπενέμες θα είναι αναποτελεσματικές κατά των βακτηριδίων.

Η νέα μελέτη αφορούσε δείγματα που ελήφθησαν από 26 επαρχίες της Κίνας μεταξύ 2017 και 2021.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στελέχη ST410 του βακτηριδίου E. coli ήταν οι πιο διαδεδομένες ανθεκτικές στην καρβαπενέμη μορφές του βακτηριδίου σε όλη την Κίνα.

Τα στελέχη εμφανίζονταν συχνά σε δείγματα ούρων, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να οδηγούν σε περιπτώσεις ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει το εξελισσόμενο τοπίο της μικροβιακής αντοχής σε κλινικά σημαντικά παθογόνα, όπως το E.coli, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό αυτής της κλιμακούμενης πρόκλησης για την δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Δρ Ibrahim Xiaoling Ba, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναφυλακτικό σοκ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την κατάσταση που έστειλε στο νοσοκομείο την Κλέλια Ρένεση

Ποιες ράτσες σκύλων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Πότε να σας ανησυχήσουν τα συμπτώματα που προκαλούν γρίπη, κρυολόγημα