Πότε να σας ανησυχήσουν τα συμπτώματα που προκαλούν γρίπη, κρυολόγημα

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας. Γιατί να μην περιμένετε.

Η γρίπη, το κρυολόγημα και γενικότερα οι ιώσεις της εποχής μερικές φορές έχουν απρόβλεπτη πορεία. Πώς μπορεί άραγε να καταλάβει κανείς ότι έχουν αρχίσει να «γυρνάνε» σε κάτι πιο σοβαρό;

«Η γρίπη και το κρυολόγημα φυσιολογικά έχουν σύντομη διάρκεια, αν και μερικά συμπτώματά τους (π.χ. κόπωση) μπορεί να επιμείνουν έως δύο εβδομάδες»,  απαντά ο Dr. David J. Fox, διδάσκων Γενικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, στο Σικάγο.

Επιπλέον, «στη διάρκειά τους οι ασθενείς βρίσκουν παροδική ανακούφιση με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και με άφθονα υγρά και ξεκούραση».

Αν, όμως, μετά από λίγες μέρες τα συμπτώματα επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται, μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό, συνεχίζει. Επομένως χρειάζονται αξιολόγηση από τον γιατρό. Να επικοινωνήσετε επίσης οπωσδήποτε με τον γιατρό, εάν έχετε ένα ή περισσότερα από τα εξής συμπτώματα:

  • Επίμονο έμετο
  • Βήχα που διαρκεί επί περισσότερες από 10 ημέρες
  • Βήχα με πρασινωπά-κίτρινα φλέγματα
  • Πόνο στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Παρατεταμένο υψηλό πυρετό (πάνω από 38,8 βαθμούς Κελσίου)

Άμεσα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και εάν παρουσιάσετε βελτίωση και ύστερα επιδεινωθείτε. Το ίδιο και εάν εκδηλώσετε ξαφνικά πυρετό, ενώ έχουν περάσει μερικές μέρες που είχατε μόνο συνάχι και βήχα.

Διαβάστε ακόμα: Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία

Να θυμάστε ότι ειδικά η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα ή πνευμονία. Από την επιπλοκή αυτή κινδυνεύουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας και υποκείμενης κατάστασης υγείας.

Επειδή, τέλος, οι εποχιακές ιώσεις συνυπάρχουν με τον κορωνοϊό, καλό είναι με τα πρώτα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας, για να σας πει τι να κάνετε. Αν χρειασθείτε ειδική φαρμακευτική αγωγή (αντιϊικά φάρμακα), θα αποδώσει καλύτερα αν την πάρετε νωρίς στην πορεία της λοίμωξης.

Φωτογραφία: iStock