Το καλοκαίρι πλησιάζει «απειλητικά» στο ΕΣΥ- Οι άδειες θα λειτουργήσουν ως «καύσωνας»!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Φονικός καύσωνας" πλησιάζει τα δημόσια νοσοκομεία με τις άδειες γιατρών και νοσηλευτών να αφήνουν ακάλυπτα ολόκληρα τμήματα και τις ...απώλειες να είναι είναι προ των πυλών!

Όπως αναφέρει στο αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» ο κ. Ηλίας Σιώρας από την ΕΙΝΑΠ και το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», «μιλάμε για 1.200 έως 1.800 προσελεύσεις ασθενών σε κάθε γενική εφημερία, με εξαντλημένο προσωπικό λόγω των τεράστιων ελλείψεων, μιλάμε για πάνω από 1.000 άτομα, ελλείψεις που παρατηρούνται παντού, στα Επείγοντα, σε ειδικές μονάδες, σε τμήματα όπως παθολογικά, χειρουργικά και καρδιολογικά»

Παρόμοια η κατάσταση και στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με τις βάρδιες και τις…άδειες να μην βγαίνουν ούτε με «μαγικά»! «Σε εμάς εδώ, για να μπορέσει να πάρει το προσωπικό δύο εβδομάδες άδεια το καλοκαίρι, θα κλείσουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναγκαστικά 4 νοσηλευτικά τμήματα!», αναφέρει ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο «Αττικόν», Γιάννης Πλαγιαννάκης.

Ενώ ο νευροχειρουργός του Νοσοκομείου της Νίκαιας και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου συμπληρώνει: «Τα λεφτά φτάνουν ίσα -ίσα για φάρμακα και αναλώσιμα και δεν μπορούν να γίνουν άλλες εργασίες, όπως αντικατάσταση εξοπλισμού… Το 2015 το κρατικό κονδύλι λειτουργικών δαπανών ήταν 19 εκατ. ευρώ, 50% κάτω σε σχέση με άλλα νοσοκομεία με μικρότερη κίνηση από εμάς. Εφέτος είναι λίγο ενισχυμένο στα 23 εκατ. ευρώ…

…Για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του νοσοκομείου, χρειάζονται 200 νοσηλευτές, 100 άτομα βοηθητικό προσωπικό, 100 άτομα διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και 50 γιατροί. Λόγω των ελλείψεων, η λειτουργία των χειρουργείων είναι μειωμένη και αναμένεται να ελαττωθεί ακόμα περισσότερο. Από τα 11 χειρουργεία σήμερα λειτουργούν τα επτά, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν μόνο πέντε, ενώ θα κλείσουν εντελώς τα τακτικά περιστατικά τον Αύγουστο. Παρακαλούμε εδώ και χρόνια να μας στείλουν δύο αγγειοχειρουργούς. Ο κόσμος πεθαίνει στην εφημερία με ρήξη ανευρύσματος αορτής μέχρι να γίνει διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Παπανικολάου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ESY.net) το 2015 καταγράφηκαν 11.935.400 επισκέψεις στα Εξωτερικά Ιατρεία, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και 2.211.343 νοσηλείες. Από το 2011 έως σήμερα ο αριθμός των επισκέψεων στα Εξωτερικά Ιατρεία έχει αυξηθεί κατά 200.000 ετησίως, ενώ σταθερός είναι ο αριθμός των νοσηλειών. Όμως, από 35.020 κλίνες το 2012 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, μειώθηκαν σε 33.001 τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η μεγάλη μείωση καταγράφεται στο προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας από 91.387 άτομα που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012, μειώθηκε στα 77.679 τον Δεκέμβριο του 2015 (μείωση 15%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν