Κάλεσμα σε επίσχεση για τους γιατρούς των Κ. Υ. Θεσσαλίας: Το πέρασμα των Κέντρων Υγείας στις ΥΠΕ τα οδήγησε σε κατάρρευση

  • Iatropedia
"Παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και οδοντίατροι είναι είδος υπό εξαφάνιση στα Κ.Υ. και οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει, εξαναγκάζονται να ασκούν πλανόδια ιατρική, καλύπτοντας κενά σε άλλα Κ.Υ. και σε νοσοκομεία...", αναφέρουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Μαγνησίας, Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας καλώντας τους συναδέλφους τους σε επίσχεση και τις ηγεσίες του ΥΥΚΑ και της 5ης ΥΠΕ να πληρώσουν τα δεδουλευμένα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι γιατροί της Θεσσαλίας προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση που είναι ταυτόχρονα και κάλεσμα των συναδέλφων τους, το οποίο δημοσίευσαν και στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ, το ygeianet.

Σε αυτό οι πρόεδροι των Ενώσεων αναφέρουν ότι από την στιγμή που έφυγε η δικαιοδοσία των Κέντρων Υγεάις από τα οικεία Νοσοκομεία και πήγε στα «χέρια» των Υγειονομικών Περιφερειών, ολοκληρώθηκε η καταστροφική πολιτική στην Υγεία.

Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της 5ης ΥΠΕ παραμένουν εξάλλου απλήρωτοι για τις εφημερίες τους σχεδόν όλο το 2015 και τώρα καλούνται να αντιδράσουν δυναμικά…

Άλλά και στην Κέρκυρα, η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση οδήγησαν τους εργαζόμενους στην απόφαση για κινητοποιήσεις. Μετά από Γενική Συνέλευση (1-10-2015) τα μέλη του Σωματείου εργαζομένων ΓΝ Κέρκυρας και της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας το πρωί της Δευτέρας (9-12) απέχοντας από όλες τακτικά χειρουργεία και τακτικά ιατρεία.

Διαβάστε εδώ την σχετική διαμαρτυρία από τους γιατρούς της Θεσσαλίας:

Από την 1η Ιανουαρίου 2015, με το νόμο περί ΠΕΔΥ, αφαιρέθηκε η διοικητική δικαιοδοσία, των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.), από τα Νοσοκομεία και πέρασε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.). Τα αποτελέσματα, αυτής της απόφασης, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πολιτικές υγείας και τις αντικειμενικές και υποκειμενικές ανεπάρκειες και αδυναμίες, των διοικήσεων των Υ.ΠΕ., έχουν οδηγήσει τα Κ.Υ. σε κατάρρευση, τους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς σε απόγνωση και τους πολίτες να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στο βωμό του κέρδους, που μεταφράζεται σε αδικοχαμένες ζωές και αναπηρίες.

Παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και οδοντίατροι, είναι είδος υπό εξαφάνιση στα Κ.Υ. και οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει, εξαναγκάζονται να ασκούν πλανόδια ιατρική, καλύπτοντας κενά σε άλλα Κ.Υ. και σε Νοσοκομεία. Οι γενικοί γιατροί, καλύπτουν κενά σε Νοσοκομεία, σε καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα, αλλά και σε νησιά, όπου εκβιαστικά και σε συνθήκες γαλέρας, εργάζονται για πάνω από 10 συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, απλήρωτοι, χωρίς καμιά ασφάλεια και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και διατροφής. Οι ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, είναι δραματικές και ότι υπάρχει, είναι παρωχημένο και χαμηλής ποιότητας, τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στα Κ.Υ..

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι γιατροί των Κ.Υ. της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, που ανήκουν στη διοικητική δικαιοδοσία της 5ης Υ.ΠΕ., παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες, για όλο σχεδόν το 2015. Συγκεκριμένα αποπληρώθηκαν δεδουλευμένα δύο μηνών σε ορισμένα Κ.Υ. και σε άλλα ούτε ένας μήνας. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ., ψεύδεται και παραπλανεί τους γιατρούς, υποσχόμενη κάθε μήνα ότι οσονούπω θα εξοφληθούν, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι βρίσκεται σε πλήρη εμπλοκή και διαχειριστική αδυναμία.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων και Κ. Υ. Θεσσαλίας καλούν:

-Τους γιατρούς των Κ.Υ., ολόκληρης της 5ης Υ.Π.Ε., να καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας, μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

-Την πολιτική ηγεσία και το διοικητικό μηχανισμό, για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, από εφημερίες, τόσο στους γιατρούς των Κ.Υ. όσο και σ’ αυτούς των Νοσοκομείων.

– Σε διεκδίκηση για τις αναγκαίες προσλήψεις, μόνιμου και με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ιατρικού και λοιπού προσωπικού, για τα Κ.Υ. και τα Νοσοκομεία της χώρας.

– Το λαό, τα εργατικά σωματεία και τις συλλογικότητες, σε κοινό αγώνα προάσπισης και διεκδίκησης δημόσιου, καθολικού και δωρεάν, συστήματος υγείας.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών των Νοσοκομείων και των Κ.Υ. Θεσσαλίας

Λάμπρος Καραγεώργος Μέλος Γενικού Συμβουλίου της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λάρισας.

Νίκος Χαυτούρας Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μαγνησίας.

Βάϊος Τάσιος Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Τρικάλων.

Λία Ρογκανάκη Μέλος Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Καρδίτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν