Καλά νέα για τους νοσηλευτές- Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τις εκλογές τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επικράτησε τελικά η λογική. Μετά τη σημερινή απεργία και την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, φαίνεται να εκτονώνεται η κρίση στους κόλπους των νοσηλευτών. Οι εκλογές της ΕΝΕ θα διεξαχθούν κανονικά καθώς ο υπουργός Υγείας δέχτηκε τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της ΕΝΕ. Δέχτηκε δηλαδή ότι αφενός είχαν ήδη προκηρύξει τις εκλογές τους πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη διαβούλευση, αφετέρου δεν κλήθηκαν ποτέ σε διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia, η ηγεσία του ΥΥΚΑ δεν θα καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι εκλογές της ΕΝΕ.

Υπάρχει όμως περίπτωση, μετά από συζητήσεις και εκτενείς συνεργασίες των δύο πλευρών, να ξαναπάνε στη συνέχεια σε εκλογές (ίσως μετά από 1 έτος). Και μετά να προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές σκέπτεται να κάνει η ηγεσία της Αριστοτέλους στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

Από το γραφείο του κ. Ξανθού ανακοίνωσαν μετά τη συνάντηση:

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΝΕ. Το θέμα συζήτησης ήταν το προσχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων για το νοσηλευτικό κλάδο και την εκπροσώπηση του. Οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης και την ομαλή διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών για νέα διοίκηση.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο σχεδιασμός είναι να ψηφιστούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νομοσχεδίου του ΕΣΥ. Ο υπουργός επέμεινε ότι είναι ισχυρή βούληση του υπουργείου να προχωρήσουν και να νομοθετηθούν, μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών:

1. Το θέμα του ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτές κατηγορίες με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, και

2. το θέμα της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της ΕΝΕ με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και την οργάνωση των τμημάτων της ανά περιφερειακή ενότητα, παίρνοντας υπ΄ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη βιωσιμότητα του νέου οργανωτικού μοντέλου αλλά κυρίως την ανάγκη ανοικτής, συμμετοχικής και αυθεντικότερης εκπροσώπησης όλων των νοσηλευτών.

Τι ζητεί ο υπουργός Υγείας

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πρόθεση παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία και πρότεινε την συμφωνημένη ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών. Κι αυτό για να προετοιμαστεί η διενέργεια τους με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Η αντιπροσωπεία της ΕΝΕ δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές και ότι η νέα διοίκηση θα συνεργαστεί με το υπουργείο για την τελική διαμόρφωση του ν/σ. Αποδέχτηκε όμως ότι θα τεθεί αντικειμενικά θέμα επανάληψης των αρχαιρεσιών εντός του 2018 για την εναρμόνιση των οργάνων της ΕΝΕ.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε επίσης ότι η ρύθμιση για τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση απαξίωση τίτλων σπουδών ή υποβάθμιση πτυχίων. Αλλά συνεπάγεται αποτύπωση μιας πραγματικότητας καθημερινής συνεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία χιλιάδων εργαζομένων διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης. Στόχος είναι η παροχή της καλύτερης δυνατής νοσηλευτικής φροντίδας. Η ρύθμιση αυτή ενισχύει το κλίμα αλληλεγγύης, αναγνώρισης ρόλων και εργασιακής ασφάλειας στη νοσηλευτική υπηρεσία. Συμβάλλει δε στην αναβάθμιση της ποιότητας των νοσηλευτικών υπηρεσιών, που με κόπο και υπό συνθήκες εργασιακής και μισθολογικής πίεσης προσφέρονται στο ΕΣΥ.

Κλείνοντας, ο υπουργός Υγείας, τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη θεσμικού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τους φορείς εκπροσώπησης του νοσηλευτικού κλάδου. Και ιδιαίτερα με το ΕΣΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής). Δεσμεύτηκε δε να κληθούν σύντομα όλοι μαζί σε ανοικτή συζήτηση για το προς ψήφιση ν/σ.

Διαβάστε παρακάτω την ενημέρωση από την ΕΝΕ:

Σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2017, έλαβε χώρα μια μαζική κινητοποίηση των νοσηλευτών κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τον νοσηλευτικό κλάδο και την οργανωτική δομή της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος. Η κινητοποίηση κορυφώθηκε με πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία των διαδηλωτών και ακολούθησε συζήτηση. Η διοίκηση της ΕΝΕ ανέδειξε την προχειρότητα και τις ατέλειες του νομοσχεδίου και έλαβε τις εξής διαβεβαιώσεις, δια στόματος του Υπουργού Υγείας.
Για το ζήτημα του κλάδου θα υπάρξει εκτεταμένος διάλογος, χωρίς αποκλεισμούς και με την συμμετοχή όλων των φορέων της νοσηλευτικής κοινότητας. Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο δεν θα περάσει με την σημερινή του μορφή, αν δεν προηγηθεί ένα ικανό στάδιο διαβούλευσης.

Επιπλέον ο Υπουργός τόνισε, ότι είναι ενάντια σε κάθε φαινόμενο εξισωτισμού και όμοιας αντιμετώπισης εργαζομένων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη αναδίπλωση υπήρξε και για το ζήτημα της κατάληψης των θέσεων ευθύνης στις νοσηλευτικές υπηρεσίες από τις μαίες.

Τέλος, για τα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης της ΕΝΕ ο Υπουργός ανακοίνωσε την βούλησή του να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας, ωστόσο, κατηγορηματικά, ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει μονομερώς την αναβολή των ήδη προκηρυχθεισών εκλογών.
Αποδεχόμενη τις παραπάνω δεσμεύσεις του Υπουργού και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην εντιμότητα της προσωπικότητάς του, η αντιπροσωπεία της ΕΝΕ αποχώρησε και ανανέωσε το ραντεβού με τον Υπουργό για την επόμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του ιδίου.
Οι νοσηλευτές παραμένουμε ενωμένοι και σε αγωνιστική ετοιμότητα, θεωρώντας αυτονόητο ότι θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την προάσπιση των εργασιακών συμφερόντων μας. Η φωνή μας σήμερα φαίνεται ότι εισακούστηκε. Συνεχίζουμε.