Κακοκαιρία “Ελπίς”: Υπεράνθρωπες προσπάθειες από υγειονομικό προσωπικό και ΕΚΑΒ, για να μείνουν «όρθια» τα νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Λειτουργικά παραμένουν τα νοσοκομεία, παρά τις αντιξοότητες που έχουν προκαλέσει οι ακραίες καιρικές συνθήκες από τον χιονιά. Με πυροσβεστικά οχήματα και οχήματα της πολιτικής προστασίας θα μεταβούν σήμερα στα πόστα τους οι εργαζόμενοι σε υγειονομικές δομές όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση, ενώ πολλοί υγειονομικοί εγκλωβίστηκαν σε διπλοβάρδιες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των ακραίων φαινομένων που επικράτησαν το απόγευμα της Δευτέρας (24/1). Τα νοσοκομεία των βορείων Προαστίων Σισμανόγλειο και ΚΑΤ “θάφτηκαν” στο χιόνι.

Στο έλεος του χιονιού παραδόθηκαν τα νοσοκομεία ΚΑΤ και Σισμανόγλειο, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) δεν υπήρξε πρόνοια από την πλευρά των διοικήσεων για εκχιονισμό και ρίψη αλατιού στους προαύλιους χώρους.

Δείτε ποια νοσοκομεία εφημερεύουν σήμερα Τρίτη (25/1) ΕΔΩ

Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν μετά τη λήξη της βάρδιάς τους, καθώς τα αυτοκίνητά τους θάφτηκαν στο χιόνι στο πάρκινκ του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

“Παρότι υπήρχε προειδοποίηση από την περασμένη εβδομάδα για τη λήψη μέτρων λόγω της επερχόμενης χιονόπτωσης, δεν έγινε τίποτα. Ο περιβάλλων χώρος του νοσοκομείου γεμάτος χιόνι. Από την είσοδο, αδύνατη η πρόσβαση στα Επείγοντα. Πουθενά εκχιονιστικά. Οι δρόμοι γύρω από το νοσοκομείο απροσπέλαστοι και δύσκολη η πρόσβαση ασθενών. Εγκλωβίσθηκαν τα αυτοκίνητα του προσωπικού στα πάρκινγκ του νοσοκομείου. Δεν μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι τους”.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από το Σισμανόγλειο:

Παρόμοια προβλήματα εντοπίστηκαν και στο νοσοκομείο ΚΑΤ, στο οποίο εγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι και έκαναν αναγκαστική “τριπλοβάρδια”. Το «κακό» ήταν διπλό, καθώς και οι συνάδελφοι τους που θα τους αντικαθιστούσαν στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, δεν μπορούσαν επίσης να προσεγγίσουν το νοσοκομείο.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες από το ΚΑΤ:

Αγώνας δρόμου για να εξασφαλιστεί επάρκεια οξυγόνου στα νοσοκομεία

Το πρόβλημα της τροφοδοσίας των νοσοκομείων με οξυγόνο σε περιοχές της χώρας με δύσκολη πρόσβαση εξαιτίας του χιονιά, απασχόλησε -μεταξύ άλλων- την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας υπό τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Στη σύσκεψη στην οποία έλαβε μέρος ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευασταθίου, συζητήθηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα οχήματα των εταιρειών που μεταφέρουν προμήθειες σε οξυγόνο στα νοσοκομεία, να προσεγγίσουν δυσπρόσιτες -λόγω της κακοκαιρίας- περιοχές.

Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους – κακοκαιρία: Πώς θα επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων

Έτσι, αποφασίστηκε η μεταφορά του οξυγόνου να γίνει με τη συνδρομή βαρέων οχημάτων, που θα παραχωρήσει η Πολιτική Προστασία και οι Περιφέρειες.

Ήδη, χθες αργά το βράδυ η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέλαβε με τη χρήση βαρέως οχήματος, το απαραίτητο για τους ασθενείς οξυγόνο που είχε ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του, το Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Παρά τα προβλήματα, νοσοκομεία και ΕΚΑΒ ανταπεξέρχονται ικανοποιητικά

Στην ίδια σύσκεψη όπου έγινε και ο απολογισμός της δύσκολης πρώτης ημέρας της κακοκαιρίας στην Αττική, διαπιστώθηκε από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, πως παρά τα όποια προβλήματα, ο μηχανισμός του ΕΣΥ και τα νοσοκομεία λειτούργησαν ικανοποιητικά και οι εφημερίες κατά κανόνα εξελίχθηκαν ομαλά.

Αρκετές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην διακομιδή ασθενών από το ΕΚΑΒ και οφείλονταν στους κλειστούς δρόμους και στον πανικό που επικράτησε με εγκλωβισμένους οδηγούς σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο, δεν έθεσαν σε κίνδυνο κάποιον ασθενή που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, όπως αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι πλήρως εξοπλισμένα για να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα στις εξόδους της Αττικής Οδού σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά κέντρα της ΠΠ και της Πυροσβεστικής.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ με τις διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Αττικής συντονίζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, όπως τόνισαν οι Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Έτσι σήμερα και με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας όλοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται έγκαιρα στις θέσεις τους στα νοσοκομεία, για να αντιμετωπίσουν τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες των ασθενών.

Οι μεταφορές των νεφροπαθών

Τέλος να σημειωθεί πως και σήμερα το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική θα ανταποκριθεί σε όποιες κλήσεις προκύψουν από νεφροπαθείς σε όλη την Ελλάδα, που πρέπει να διακομιστούν σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Από τις 87 κλήσεις που έγιναν χθες από όλη την Αττική στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, οι 68 κλήσεις αφορούσαν την παροχή βοήθειας σε άτομα που είναι εντός των ακινητοποιημένων οχημάτων τους ή για τη μεταφορά ηλικιωμένων σε συγγενικά τους πρόσωπα ή στο ίδιο τους το σπίτι. Σε 18 περιπτώσεις ήταν νεφροπαθείς που έπρεπε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν