Ιστορική εξέλιξη: Μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία καρδιά που διέσχισε τον Ατλαντικό

  • Iatropedia newsroom
μεταμόσχευση οργάνου
Το μόσχευμα μεταφέρθηκε από τις Αντίλλες στο Παρίσι στην καμπίνα εμπορικής πτήσης της Air France

Νέες προοπτικές στις μεταμοσχεύσεις οργάνων ανοίγει η πρώτη παγκοσμίως, σύμφωνα με τους γιατρούς, επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Τη μεταμόσχευση πραγματοποίησαν χειρουργοί στο Παρίσι.

Δότης της καρδιάς ήταν ένας 48χρονος άνδρας στις γαλλικές Δυτικές Ινδίες (ή Γαλλικές Αντίλλες) που βρίσκονται στην Καραϊβική, ο οποίος κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός τρεις ημέρες μετά από εγκεφαλικό.

Το μόσχευμα μεταφέρθηκε στο Παρίσι στην καμπίνα εμπορικής πτήσης της Air France και διατηρήθηκε για δώδεκα ώρες.

Λήπτης του μοσχεύματος ήταν ένας 70χρονος που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο 30 ημέρες μετά την επέμβαση.

Την επέμβαση πραγματοποίησε ο Δρ Guillaume Lebreton, καρδιοχειρουργός στο νοσοκομείο La Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι, ο οποίος και συνόδεψε το μόσχευμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Euronews Health, η διαδικασία έγινε στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης, στόχος της οποίας είναι να δείξει ότι είναι δυνατό να αυξηθούν οι χρόνοι συντήρησης, πέρα από τις συνηθισμένες τέσσερις ώρες, στις 12 ή και 14 ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, καρδιές δωρητών από τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα διατηρούνται σε ειδική συσκευή-ψυγείο (XVIVO) όπου μια αντλία εγχέει αίμα και οξυγόνο στην καρδιά.

Σύμφωνα με τον χειρουργό ότι ήταν η πρώτη φορά που μία καρδιά πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, καλύπτοντας απόσταση 6.750 χιλιομέτρων μέχρι το Παρίσι.

Είναι «ένα κατόρθωμα αδιανόητο μέχρι τώρα στη μεταμόσχευση οργάνων», έγραψαν ο Lebreton και ο συνάδελφός του Pascal Leprince σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Η πιλοτική μελέτη θα συνεχιστεί μέχρι να πραγματοποιηθούν επτά μεταμοσχεύσεις καρδιάς που συντηρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, τις οποίες οι γιατροί σκοπεύουν να κάνουν μέσα σε 36 μήνες.

Αν η μελέτη συνεχιστεί με επιτυχία, θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη μεταμόσχευση καρδιάς, γιατί αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη με τον χρόνο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Lebreton.

«Αν καταργήσουμε αυτόν τον χρονικό περιορισμό, θα καταργήσουμε ταυτόχρονα και τους γεωγραφικούς περιορισμούς», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και την Υγειονομική Περίθαλψη, το 2022 χάθηκαν περίπου 7.000 άνθρωποι στην Ευρώπη, εν αναμονή για μεταμόσχευση οργάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σωματική δραστηριότητα και υγεία: Κι όμως, οι βραδινοί τύποι κερδίζουν στα σημεία

Προσέξτε τις ακραίες θερμοκρασίες: Αυξάνουν ραγδαία τα εγκεφαλικά επεισόδια

Νόσος Πάρκινσον: 5 μύθοι που δεν πρέπει πια να πιστεύετε