ΙΣΘ για την βία κατά γιατρών: «Έχει συσταθεί ειδικό ερωτηματολόγιο για την άμεση καταγραφή των περιστατικών»

  • Iatropedia newsroom
ΙΣΘ
«Για να αντιμετωπιστεί η βία σε υγειονομικούς έχουμε ένα νέο Πανευρωπαϊκό ερωτηματηματολόγιο καταγραφής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης στις 12 Μαρτίου, οργάνωσε εκδήλωση κατά της βίας σε γιατρούς και υγειονομικούς, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Αφορμή για την διοργάνωση της εκδήλωσης από τον πρόεδρο του ΙΣΘ, Νίκο Νίτσα, ήταν επίσης οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα που αυστηροποιεί τις ποινές σε όσους βιαιοπραγούν με οποιοδήποτε τρόπο, σωματικό, ψυχολογικό ή λεκτικό εναντίον γιατρών και υγειονομικών.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο υπουργός δικαιοσύνης Γιωργος Φλωρίδης ο οποίος τόνισε ότι «…στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα, που θα ισχύει από την 1η Μαΐου, θεσπίσαμε επιτέλους μία διάταξη πάρα πολύ σαφή και συγκεκριμένη, με την οποία προστατεύονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι ασθενείς στα νοσοκομεία, όταν ασκούν το λειτούργημά τους ή περιθάλπονται. Πιστεύουμε ότι αυτή η διάταξη θα προστατεύσει όλους όσοι εργάζονται σκληρά στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας, από λεκτικές επιθέσεις ή και μια άλλου είδους βία σωματική, και θα τους προστατεύσει αποτελεσματικά, γιατί οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να το πάρουν όλοι».

Οι προσπάθειες του ΙΣΘ από το 2019 και οι συντονισμένες ενέργειες του ΠΙΣ

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην εκδήλωσε είπε ότι «…η βία εναντίον της ιατρικής μπλούζας ουσιαστικά είναι βία εναντίον των ασθενών, διότι ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής ή φόβου αποδίδει λιγότερα απ’ όσα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και οι γνώσεις του. Κι αυτό είναι μία τεράστια αδικία για τους ασθενείς πρωτίστως. Η πρόσφατη νομοθεσία μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι μέσα στο νοσοκομείο, η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει. Ανεξαρτήτως λόγου, πολύ απλά, βία δεν νοείται. Δεν το επιτρέπει η κουλτούρα μας, δεν το επιτρέπει ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επεσήμανε ότι «Οι γιατροί και οι υγειονομικοί εργάζονται κάτω από συνθήκες burnout και σε συνθήκες υποστελέχωσης. Βεβαίως και οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται λόγω των αδυναμιών που έχει το σύστημα υγείας, αλλά αυτές δεν πρέπει να οδηγούν σε περιστατικά βίας. Οι δομές και οι υποδομές θα πρέπει να βελτιωθούν άμεσα και να γίνουν περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ με υψηλότερες αποδοχές αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και ο καθένας να γνωρίζει ότι το νέο καθεστώς του ποινικού κώδικα ορίζει αυστηρότατες ποινές σε όσους βιαιοπραγούν».

Στον ΙΣΘ από τον περασμένο Μάιο (πρώτοι πανελλαδικά) έχει συσταθεί παρατηρητήριο για τα περιστατικά βίας με τη δημιουργία ειδικού ερωτηματολογίου, ώστε να συνδράμονται άμεσα οι υγειονομικοί, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με οποιαδήποτε έκφανση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση που ικανοποίησε το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (από το 2019) και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ώστε να καταστεί η βία κατά γιατρών ιδιώνυμο αδίκημα.