Ισπανία: Προς κατάργηση οι γεύσεις σε προϊόντα καπνού, υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων

  • Ρούλα Τσουλέα
ηλεκτρονικά τσιγάρα
Τι ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας. Από πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο.

Οι πολύ δημοφιλείς προς τους νεότερους καπνιστές γεύσεις στα προϊόντα καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, πρόκειται να καταργηθούν στην Ισπανία, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Υγείας της χώρας.

Όπως έγραψε στο X (πρώην Twitter) η κυρία Μόνικα Γκαρθία, «οι γεύσεις των προϊόντων καπνού (φίλτρα, χαρτάκια στριφτού τσιγάρου, κάψουλες κ.λπ.) απαγορεύονται πλέον». Επιπλέον, τα υγρά αναπλήρωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα υπόκεινται «στους ίδιους κανονισμούς με τον συμβατικό καπνό».

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση του σχετικού  διατάγματος.

Η κυρία Γκαρθία ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ εργάζεται επί του παρόντος πάνω σε ένα σχέδιο «για τη συνολική πρόληψη και έλεγχο του καπνού». Το σχέδιο «θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις συσκευές ατμίσματος, τη δημιουργία άκαπνων χώρων και άλλους τομείς για την πρόληψη του εθισμού και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γενικότερα οι συσκευές ατμίσματος είναι ένα εναλλακτικό είδος καπνού. Συχνά παρουσιάζονται ως μέσο για την οριστική διακοπή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα όμως έχουν καθιερωθεί ως υποκατάστατο του συμβατικού τσιγάρου.

Μια συσκευή ατμίσματος απελευθερώνει με την θέρμανση ενός υγρού ένα αερόλυμα, που συνήθως περιέχει νικοτίνη και αρωματικές ουσίες. Δεν απελευθερώνει, όμως, πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα – τις δύο πιο επιβλαβείς ουσίες του συμβατικού τσιγάρου, που προκαλούν καρκίνο και καρδιαγγειακές νόσους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραμένουν «επιβλαβή» προϊόντα, τα οποία απελευθερώνουν μία «πολύ εθιστική» ουσία: τη νικοτίνη.

Οι καπνιστές στην Ισπανία έχουν μειωθεί αισθητά. Ωστόσο ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Περίπου 26% των ενηλίκων Ισπανών καπνίζουν σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο (είναι 22,3%), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock