Ισότιμη αντιμετώπιση των κρατούμενων ασθενών σε απεργία πείνας ζητά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ

  • Iatropedia
Να τηρούν οι γιατροί τον Κώδινα Δεοντολογίας και να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους ασθενείς ζητά ο Δημήτρης Βαρνάβας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε ιατρικές εξετάσεις φορώντας χειροπέδες υποβάλλονται κάποιοι κρατούμενοι απεργοί πείνας ενώ η άρνησή τους να δεχτούν ορό τους οδηγεί πίσω στο κελί…

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζητά από τους γιατρούς να επιμένουν ώστε οι κρατούμενοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα και σύμφωνα με τον ιατρικό κώδικα δεοντολογίας που σέβεται την θέλησή τους χωρίς να τους στερεί την ιατρική παρακολούθηση.

Ζητά επίσης από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων ασθενών.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του κ. Δημήτρη Βαρνάβα:

Με ιδιαίτερο προβληματισμό πληροφορούμαστε όσα συμβαίνουν στην αντιμετώπιση των κρατουμένων απεργών πείνας. Ο προβληματισμός μας έγινε μεγαλύτερος μετά τη δημοσιοποίηση των απόψεων τεσσάρων γιατρών που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ως προσωπικοί γιατροί την υγεία των κρατουμένων και εκτιμούν «ότι τις προσεχείς ημέρες, θα εμφανίσουν γενική απορρύθμιση του οργανισμού τους, ως αποτέλεσμα ηλεκτρολυτικών και μεταβολικών διαταραχών, απορρύθμιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για την οργανική, διανοητική και ψυχική τους υγεία, ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή».

Ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας επιβάλλει την αντιμετώπιση των κρατουμένων ως ασθενών ισότιμων προς κάθε άλλο ασθενή, χωρίς ανοχή σε εξευτελιστικές διαδικασίες στη εξέταση και τη νοσηλευτική θεραπεία τους. Απεναντίας πληροφορούμαστε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απεργοί πείνας υποβλήθηκαν σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο με χειροπέδες , οι οποίες δεν αφαιρέθηκαν από τους δεσμοφύλακες με ανοχή ορισμένων γιατρών, ενώ η άρνηση απεργών πείνας να λάβουν υγρά ενδοφλεβίως ερμηνεύθηκε ως άρνηση νοσηλείας και φροντίδας, με αποτέλεσμα την επιστροφή τους στην φυλακή, πράγμα που θέτει σε μείζονα κίνδυνο την υγεία τους.

Μετά από τα παραπάνω:

-Καλούμε τους συναδέλφους να τηρούν με προσήλωση των Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας.

-Καλούμε τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία των κρατουμένων απεργών πείνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΣΥ υπό κατάρρευση! Πως σβήνει το πάλαι ποτέ ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας