Ισοδύναμα για το 5ευρω ζητούν οι Θεσμοί- Στην γωνία η ηγεσία του ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
Μήλον την Έριδος για τους Θεσμούς έχει γίνει το εισιτήριο των 5ευρώ για τις εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων με τους δανειστές μας να ζητούν εξηγήσεις και ισοδύναμα για το χρηματοδοτικό κενό των 20 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί ως ετήσιο έσοδο.  

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Μετά την τιμολόγηση των off patent και των γενόσημων φαρμάκων που αποτέλεσαν πρόωλημα στο «κλείσιμο της συμφωνίας» με τους Θεσμούς, σειρά έχει μέχρι το τέλος του χρόνου το ζήτημα του 5ευρου στα ΤΕΠ των νοσοκομείων που δεν…ξέχασαν οι θεσμοί από τον προηγούμενο Απρίλιο.

Τα ισοδύναμα που τους παρουσιάζει ο κ. Ξανθός δεν φαίνονται καθόλου ικανοποιητικά καθώς τόσο οι μελλοντικές εξοικονομήσεις που υπόσχεται η Αριστοτέλους όσο και άλλα μέτρα για τον περιορισμό σπατάλης στο ΕΣΥ, είναι διόλου χειροπιαστά.

Κι αν μάλιστα η ηγεσία του ΥΥΚΑ προχωρήσει και στην κατάργηση του 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή που πηγαίνει υπέρ…ΕΟΠΥΥ, εξοικονομόντας στο ταμείο 60 εκατ. ευρώ, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα στις διαπραγματεύσεις.

Όταν προεκλογικά οι δημοσιογράφοι ρωτάγαμε μετ΄επιτάσεως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πως θα καταφέρουν να καταργήσουν τις δύο αυτές εισφορές (5ευρο και 1 ευρώ ανά συνταγή) και που θα βρουν τα ισοδύναμα,  μας ειρωνεύονταν ότι είμαστε υπέρ του τότε κυβερνώντος κόμματος… Μπροστά στην πραγματικότητα της ανέχειας του συστήματος Υγείας ωστόσο, τώρα ίσως να αναθεωρήσουν εκείνη την διάθεση…