ΙΣΝ: Ίδρυσε Ερευνητικό Ινστιτούτο για τα Λοιμώδη Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Rockefeller

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΣΝ
Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε με δωρεά ύψους 75 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία.

Στην ίδρυση κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου για τα λοιμώδη νοσήματα στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, στη Νέα Υόρκη, προχώρησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), υποστηρίζοντας την προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να είναι έτοιμη για την επόμενη πανδημία.

Όπως ανακοίνωσε το ΙΣΝ, το νέο Ινστιτούτο εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023. Δημιουργήθηκε με πρόσφατη δωρεά ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων και θα ονομαστεί «SNF Institute for Global Infectious Disease Research».

Το Ινστιτούτο θα διευθύνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Dr. Charles Rice, μαζί με τον ανοσολόγο Dr. Michel Nussenzweig και τον Dr. Barry Coller, επικεφαλής ιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller.

Στόχος του νέου ερευνητικού ιδρύματος είναι η επίσπευση των διαδικασιών ανάμεσα στις επιστημονικές ανακαλύψεις και στην πρακτική εφαρμογή τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από:

  • Την υποστήριξη διεπιστημονικών διεθνών συνεργασιών
  • Τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην εργαστηριακή έρευνα και την πρακτική εφαρμογή της
  • Την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών.

Συστηματική συνεργασία

Το Ινστιτούτο του ΙΣΝ θα ενθαρρύνει τη βιοϊατρική έρευνα, καλλιεργώντας τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους, καθώς και την ένταξη νέων ερευνητών. Επιπλέον, θα υποστηρίξει τις κλινικές και μεταφραστικές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rockefeller.

Επιπλέον, αποσκοπεί στην καλλιέργεια συστηματικής συνεργασίας μεταξύ επιστημόνων από όλο τον κόσμο, στη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και στη διεύρυνση των προσπαθειών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller να παρέχει αξιόπιστη πληροφόρηση στο κοινό και στις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Το έργο του Ινστιτούτου του ΙΣΝ στοχεύει επίσης στην αντιμετώπιση επίμονα ενδημικών παθογόνων ασθενειών σε όλο τον κόσμο, όπως:

  • Η ελονοσία
  • Η φυματίωση
  • Η λοίμωξη από ιό Ζίκα
  • Η HIV/AIDS λοίμωξη κ.ά.

Ανταπόκριση διεθνούς εμβέλειας

«Όταν έχουμε να κάνουμε με μολυσματικές ασθένειες, δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκλειστικά τοπικές προκλήσεις. Η ανταπόκρισή μας οφείλει να είναι παγκόσμια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. «Η δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις υφιστάμενες και στις αναδυόμενες ασθένειες πρέπει να είναι ταχεία, ευέλικτη και με δυνατότητα διεθνούς εφαρμογής – όπως είναι άλλωστε κι η φύση των παθογόνων ιών».

Η μακρά εμπειρία του Πανεπιστημίου Rockefeller στην επιστήμη και στη μεταφραστική έρευνα στην Βιοϊατρική «προσφέρει ένα πρωτοφανές πλεονέκτημα», πρόσθεσε ο κ. Δρακόπουλος. Το πλεονέκτημα αυτό «μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου συνεργασίας, με την προοπτική να συμβάλει στον περιορισμό του χάσματος μεταξύ της έρευνας και της πρακτικής εφαρμογής της υπό τη μορφή θεραπειών σε ασθενείς».

Το έργο του Ινστιτούτου θα βασιστεί στη συνεργασία μεταξύ εργαστηρίων εντός του Πανεπιστημίου που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. «Η πανδημία COVID-19 υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ευρέως αποτελεσματικών και ανθεκτικών εμβολίων και θεραπειών», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Rockefeller κ. Richard P. Lifton. «Το SNF Institute for Global Infectious Disease Research θα επισπεύσει την υλοποίηση της καινοτόμου έρευνας, θα παρέχει εκπαίδευση σε επιστημονικά ζητήματα, και θα προωθήσει την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας».

Συντονισμένη έρευνα

«Στο μέλλον θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παθογόνες ασθένειες. Χρειαζόμαστε συντονισμένη, εντατική έρευνα για να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου του ΙΣΝ Dr. Charles Rice. «Το νέο Ινστιτούτο θα μας παρέχει τα μέσα για να ενθαρρύνουμε παγκόσμιες συνεργασίες και τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τα πάντα, από την έρευνα για τις λοιμώδεις νόσους έως την κλινική ανάπτυξη».

Η υποστήριξη του ΙΣΝ για την ίδρυση του Ινστιτούτου αποτελεί μέρος της εν εξελίξει διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του ΙΣΝ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Πρωτοβουλία στην ιστορία του ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια δολάρια.

Φωτογραφία (από αριστερά προς τα δεξιά): O βραβευμένος με Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής Charles Rice, ο ανοσολόγος Michel Nussenzweig και ο επικεφαλής γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller Barry Coller.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν