ΙΣΝ: Εγκαίνια στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής και τις ΜΕΘ και ΜΑΦ του ΠΑΓΝΗ

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΣΝ
Τοποθετήθηκε στο ΠΑΓΝΗ ο πρώτος τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT ή PET scan) της Κρήτης.

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο, υπερσύγχρονο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), το οποίο δημιουργήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση των χώρων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου, που επίσης χρηματοδοτήθηκε από το ΙΣΝ.

Τα εγκαίνια των νέων υποδομών πραγματοποιήθηκαν χθες, ενώ το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής βρίσκεται ήδη σε προκαταρκτική λειτουργία.

Όπως ανακοίνωσε το ΙΣΝ, πρόκειται για δύο διαφορετικές δωρεές προς το ΠΑΓΝΗ. Η πρώτη αφορά στην ανακαίνιση των χώρων ΜΕΘ και ΜΑΦ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19. Η Πρωτοβουλία αυτή συμπεριλαμβάνει την ανακαίνιση χώρων σε συνολικώς 15 νοσοκομεία στην Ελλάδα. Στόχος είναι η προσθήκη συνολικά 155 κλινών εντατικής θεραπείας και 19 κλινών αυξημένης φροντίδας στη χώρα.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί πενταετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσωπικό των ΜΕΘ. Η δωρεά για την ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2021.

Το πρώτο PET scan

Η δεύτερη δωρεά του ΙΣΝ συμπεριλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού, ενός τομογράφου εκπομπής ποζιτρονίων (PET/CT). Συμπεριλαμβάνει επίσης εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο.

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια της Κρήτης. Έως πρότινος οι ασθενείς έπρεπε να ταξιδέψουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση παθήσεων όπως:

  • Ο καρκίνος
  • Οι καρδιακές παθήσεις
  • Οι εγκεφαλικές διαταραχές

Το ΠΑΓΝΗ είναι ένα από τα τέσσερα περιφερειακά νοσοκομεία στα οποία παραδόθηκε PET/CT από το ΙΣΝ. Η παράδοση έγινε το φθινόπωρο του 2022 Τα άλλα τρία είναι τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων και Λάρισας.

Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, οι δοκιμές του εξοπλισμού και οι εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων.

«Η δωρεά μας για την προμήθεια και εγκατάσταση PET/CT σε τέσσερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ελληνικής περιφέρειας αντικατοπτρίζει την ευρύτερη φιλοσοφία της μεγάλης εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, που δίνει εξίσου έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος.

Τα εγκαίνια στο ΠΑΓΝΗ έγιναν παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ευγένιου, του υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, του βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμου Σενετάκη, του διοικητή 7ης ΥΠΕ Νεκτάριου Παπαβασιλείου, του διοικητή του Πα.Γ.Ν.Η. Γιώργου Χαλκιαδάκη, ιατρών και νοσηλευτών και εκπροσώπων από το ΙΣΝ.