ΙΣΑ: «Ταφόπλακα» το ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, για το ασφαλιστικό καθώς αποτελούν ταφόπλακα, για χιλιάδες ιατρούς ελεύθερους επαγγελματίες. "Η κυβέρνηση δίνει πλέον τη χαριστική βολή στον ιατρικό κόσμο που μαστίζεται από την ανεργία την μετανάστευση και την υποαπασχόληση", αναφέρουν.

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, οι εισφορές πλέον θα καθορίζονται με ποσοστά επί του μηνιαίου εισοδήματος που δηλώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας γιατρός με βάση το προηγούμενο φορολογικό έτος ή με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών του τρέχοντος έτους, όπως θα προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία.

Διαβάστε αναλυτικά την ενημέρωση από τον ΙΣΑ:

«Αναλυτικά τα ποσοστά που προβλέπονται είναι 20% για τον κλάδο της σύνταξης,  6,95% για τον κλάδο υγείας και 7,5% για την επικουρική ασφάλιση. Επιπροσθέτως ορίζεται κατώτατο και ανώτατο όριο εισφορών ανάλογα με τον προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, δηλαδή οι μηνιαίες εισφορές του ελεύθερου επαγγελματία δεν μπορεί να είναι κάτω από τα  158 ευρώ και πάνω από τα 1580 ευρώ.

Είναι πλέον κατανοητό ότι τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας από 26% σε 29%,  η προκαταβολή φόρου 75% έως 100%,  το τέλος επιτηδεύματος,  η εισφορά αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων μέτρων όπως claw back και rebate, υποτιμολόγηση ιατρικών πράξεων και καθυστέρηση πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ οδηγούν τους ιατρούς στον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό.

Ο Ι.Σ.Α. έχει έρθει ήδη σε επαφή με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους, για να συντονίσουν ένα κοινό μέτωπο αντίστασης.

Θα δώσουμε μάχη ενάντια στην νέα φοροεισπρακτική λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν