ΙΣΑ: Σε καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να προχωρήσουν τα διαγνωστικά ιατρεία

  • Γιάννα Σουλάκη
ΙΣΑ
Να δοθεί εξουσιοδότηση στους Ιατρικούς Συλλόγους για να προβούν σε καταγγελία των συμβάσων των διαγνωστικών ιατρείων με τον ΕΟΠΥΥ, αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε στον ΙΣΑ, με εκπροσώπους Επιστημονικών Ενώσεων και Φορέων, εν όψει του κινδύνου να μπει λουκέτο, στα ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο προέδρος Γ. Πατούλης με τους προέδρους των επιστημονικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών παραβρέθηκε και ο Α Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, ενώ το θέμα που συζητήθηκε ήταν η «ληστρική τακτική της κυβέρνησης που παραδίδει την υγεία, στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Οι εκπρόσωποι των Φορέων, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για τη ρύθμιση που προβλέπεται στον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ ,σύμφωνα με την οποία, θεσπίζονται μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές, στις διαγνωστικές εξετάσεις, των ασθενών με ΕΚΑΣ και χρόνιες παθήσεις,- κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα του ΙΣΑ-, ωστόσο το κόστος, για την κοινωνική αυτή πολιτική της κυβέρνησης, το επιβαρύνεται ο διαγνωστικός κλάδος που οδηγείται πλέον, στην οικονομική καταστροφή.

Πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη επίταξη του εισοδήματος των γιατρών καθώς η κάλυψη της δαπάνης αυτής δεν προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ,αλλά χρεώνεται στους γιατρούς με το εκβιαστικό clawback.

«Το Υπουργείο Υγείας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στη ξενιτειά τον ιατρικό κλάδο και παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού, στα μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν αλώσει το χώρο. Η πολιτική που ακολουθείται αποτελεί την ταφόπλακα των μικρών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων και είναι ενάντια τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών. Αίτημά μας είναι ένα σύστημα που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους του πολίτες στο τελευταίο άκρο στης Ελλάδας», τόνισαν χαρακτηριστικά οι φορείς που συμμετείχαν.

ΙΣΑ και διαγνωτικά εργαστήρια ζητούν:

  • Να εξαιρεθεί από το clawback και το rebate, το ποσό που προκύπτει για τη συμμετοχή του ασθενούς και να πληρωθεί από ειδικό κωδικό του ΕΟΠΥΥ πέρα του προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις,
  • Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις ΠΦΥ
  • Να γίνει έκπτωση του ποσοστού του clawback, στο επίπεδο του κουρέματος που υπέστησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν