ΙΣΑ: Πιστοποιήθηκαν οι γιατροί των ΜΚΟ που φροντίζουν πρόσφυγες και έχουν ληφθεί μέτρα για την ηπατίτιδα;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, απέστειλε ο ΙΣΑ ζητώντας να απαντηθούν ερωτήματα που σχετίζονται με το προσφυγικό...

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του ενημερώθηκε για την απάντηση του ΕΚΕΠΥ, σε προγενέστερη επιστολή του σχετικά με τη δράση των ΜΚΟ στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών και εκτίμησε ότι δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν τεθεί.

Για το λόγο αυτό απέστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ι. Μπασκόζο, με την οποία ζητά να ζητά να δοθούν το δυνατό συντομότερο σαφείς απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

-Ποιες είναι οι «πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού», οι οποίες συνδράμουν στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας.
-Εάν υπήρξε πιστοποίηση των ιατρών που έχουν αναλάβει την υγειονομική φροντίδα των ιατρών αυτών και από ποιόν.
-Αν στα πλαίσια των προληπτικών προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του προγράμματος του υπουργείου έχουν ληφθεί μέτρα για την ηπατίτιδα Α.

Παράλληλα ο ΙΣΑ επαναδιατυπώνει το αίτημα να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία αφενός θα ανατίθεται στους οικείους κατά περίπτωση ιατρικούς συλλόγους η πιστοποίηση κάθε ιατρού εθελοντή, ως πρόκριμα και προϋπόθεση οποιασδήποτε τέτοιας δραστηριότητας, και αφετέρου να γίνεται άμεση γνωστοποίηση σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους των ΜΚΟ ή πάσης μορφής οργανώσεων που παρέχουν εθελοντικά τις ιατρικές τους υπηρεσίες σε όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Και αυτό προκειμένου να συμβάλλουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια αποτελεσματικής διασφάλισης της δημόσιας υγείας και άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

«Θέλουμε για μία ακόμη φορά να σας διαβεβαιώσουμε ότι τόσο τα ερωτήματα προς το ΕΚΕΠΥ όσο και τα ερωτήματα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με τον ακριβή χρόνο που διενεργήθηκαν το τρέχον έτος οι ψεκασμοί από τις Περιφέρειες, από ποιους και υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο ποιου,- ερωτήματα στα οποία επανερχόμαστε με δεδομένο ότι 1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Χώρα μας- τα θέτουμε, μόνο από αίσθημα ευθύνης, που όλοι έχουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφαλή παροχή ιατρικών υπηρεσιών από πιστοποιημένους εθελοντές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλε ο ΙΣΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν