ΙΣΑ: Ζητούν κατάργηση clawback και ρύθμιση οφειλών στον ΕΟΠΥΥ από Κικίλια – Σκυλακάκη

  • Γιάννα Σουλάκη
ΙΣΑ
Άμεση κατάργηση του clawback και ρύθμιση των οφείλων των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια για το 2019, ζητούν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Με επιστολή τους προς τους δύο υπουργούς τα μέλη του ΙΣΑ ζητούν την επίσπευση της υπογραφής της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών για το clawback των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και άμεση κατάργηση του «ληστρικού», όπως το χαρακτηρίζουν, μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί του ΙΣΑ τονίζουν:

«Ασφαλώς γνωρίζετε ότι τα τελευταία έτη οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) στήριξαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τους Έλληνες πολίτες, υφίστανται όμως αυτόματες περικοπές (clawback). Και αυτό παρόλο ότι οι τιμές των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων παραμένουν στο επίπεδο εκείνων του 1991. Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για την κατάργηση του clawback με ενίσχυση κατ΄ αρχάς του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, για το έτος 2019 γι΄ αυτό το λόγο».

ΙΣΑ: Εκκρεμεί η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης των συναρμόδιων Υπουργείων για την ρύθμιση του clawback σε 120 δόσεις

Στην επιστολή τους προς τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, οι γιατροί του ΙΣΑ ζητούν την κατά προτεραιότητα έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη ρύθμιση των οφειλών των παρόχων-ιατρών και ιατρικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ προς τον ΕΟΠΥΥ.

«Εκφράζουμε την αγωνία των συναδέλφων μας που συμβληθέντες με τον ΕΟΠΥΥ παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Έλληνες πολίτες με αυταπάρνηση και έχουν σήμερα συσσωρευμένες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ. Μετά από επικοινωνία με τους αρμοδίους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών έχουμε την πληροφόρηση ότι εκκρεμεί ενώπιον σας προς έγκριση το ήδη συνταχθέν σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με βάση την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 81 του N. 4623/2019 [ΦΕΚ Α 134/9.8.2019]. Η ρύθμιση των οφειλών των παρόχων -ιατρών και ιατρικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ- προς τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για όλους. Παρακαλούμε για την κατά προτεραιότητα έγκριση από μέρους σας και έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΙΣΑ.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όσο και το συντονιστικό όργανο (ΠΟΣΙΠΥ-ΠΟΣΚΕ-ΠΑΣΙΔΙΚ-ΠΑΝΙΔΙ) υποδέχθηκε με ικανοποίηση την ψήφιση του εν λόγω άρθρο 81 «Ρυθμίσεις οφειλών παρόχων ΕΟΠΥΥ» του Ν.4623/2019, τον περασμένο Αύγουστο. Το άρθρο προέβλεπε «οι οφειλές των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ, από rebate και clawback για τα έτη 2013-2018, αυτές δύνανται να εισπραχθούν με τη μορφή δόσεων, ο αριθμός των οποίων δύναται να καθοριστεί έως εκατόν είκοσι (120). Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των δόσεων, καθώς και κάθε αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου».

Οι γιατροί αναμένουν τώρα τις κινήσεις των συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε να μπουν τα χρέη τους σε ρύθμιση.

Δείτε επίσης: Χαμόγελα για τις 120 δόσεις του clawback