ΙΣΑ: Ισχύουν όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ για το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
μελέτη
Ο ΙΣΑ ζητεί από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας διενεργεί τους ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για το αντίθετο...

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ζητεί από το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει άμεσα εάν το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) διενεργεί τους μικροβιολογικούς και χημικούς ελέγχους στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων, για την ανίχνευση πιθανών Παθογόνων Νοσοκομειακών μικροβίων όπως ορίζει ο νόμος.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του καθώς οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα  της δημόσιας υγείας  που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών και προκαλεί  σημαντική αύξηση των δεικτών της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.

Η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η χώρα μας έχει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων  και  πολυανθεκτικών μικροβίων  που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό ασθενών. Η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων για την πρόληψη αυτών των λοιμώξεων αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση των Φορέων που έχουν αυτή την ευθύνη.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επεσήμανε τα εξής:

«Το υπουργείο Υγείας έχει μεγάλες ευθύνες για τους άδικους θανάτους ασθενών από πολυανθεκτικά μικρόβια. Ενώ  σε όλες τις χώρες της Ευρώπης  απαγορεύεται αυστηρά η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή στην Ελλάδα έχει θεσμοθετηθεί με το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη ιατρούς. Τώρα  πληροφορούμαστε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στα δείγματα που αποστέλλουν οι Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων. Θεωρούμε ότι τίθεται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και καλούμε το υπουργείο Υγείας να διευκρινίσει εάν ευσταθούν αυτές οι σοβαρές καταγγελίες .

Επίσης καλούμε το υπουργείο Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα  μέτρα προκειμένου να μη χορηγείται κανένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΙΣΑ θα προσφύγει στα εθνικά και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προάσπιση  της δημόσιας υγείας.».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν