ΙΣΑ: Υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων και επιστημονικότητα στην συνταγογράφηση

  • Iatropedia
Πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται με λογιστικά κριτήρια αλλά αμιγώς με επιστημονικά. Άλλωστε για αυτόν ακριβώς τον λόγο το 2012 ο ΙΣΑ προσέφυγε στο ΣτΕ ώστε να ακυρωθεί η αναγκαστική αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας και η απαγόρευση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τώρα ωστόσο το μέτρο ξαναμπάινει στην καθημερινότητα των γιατρών μέσω της ηλεκτρνικής συνταγογράφησης και πρέπει να συνηθλισουν σε νέες πρακτικές χωρίς να χάσουν την ελευθερία στην επιλογή θεραπευτικής αγωγής για τους ασθενείς τους.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΙΣΑ:

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. Γ5: 34043/11-6-2015 (ΦΕΚ Β’ 117) ο έλεγχος των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ενεργοποιήθηκε στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο έλεγχος έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και δεν θα εμποδίζει την καταχώρηση της συνταγής.

Για την διευκόλυνση των μελών μας ο ΙΣΑ έχει αναρτήσει με το παρόν την ως άνω Υ.Α σε συνδυασμό με τη θετική λίστα φαρμάκων, ώστε να γίνεται η αντιστοίχηση των κωδικών.

Σε κάθε περίπτωση πέραν της ενημερωτικής διάστασης του παρόντος δελτίου Τύπου, επαναλαμβάνουμε τη πάγια θέση του ΙΣΑ, σύμφωνα με την οποία ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν πρέπει να γίνεται με λογιστικά κριτήρια αλλά αμιγώς με επιστημονικά.

Άλλωστε για αυτόν ακριβώς τον λόγο το έτος 2012 ο ΙΣΑ προσέφυγε στο ΣΤΕ ώστε να ακυρωθεί η αναγκαστική αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας και η απαγόρευση αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος , έχοντας ως κύριο ισχυρισμό ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας.

Θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ώστε να συνεχιστεί η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας των σκευασμάτων για την εγγύηση της υγείας των ασθενών, αλλά και θα ελέγχουμε ότι οι ως άνω διατάξεις δεν θα οδηγήσουν στην αλόγιστη επιβολή ποινών κατά των μελών μας, αλλά θα έχουν αμιγώς προειδοποιητικό χαρακτήρα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ