ΙΣΑ: Η αδειοδότηση εργαστηρίου αρθοσκόπησης έγινε σύμφωνα με αποφάσεις του ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρεται σε πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά το θέμα της  αδειοδότησης εργαστηρίου αρθοσκόπησης, διευκρινίζει ότι το Δ.Σ του ΙΣΑ, ως όφειλε να πράξει, εφάρμοσε σε κάθε στάδιο επακριβώς τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, οι οποίες προερχόμενες από την προϊσταμένη αρχή ήταν δεσμευτικές. 

Ειδικότερα το Δ.Σ του ΙΣΑ, ενήργησε σύμφωνα, με την Υπουργική Απόφαση που αποδέχθηκε την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, τον Δεκέμβριο του 2014 (πατήστε εδώ για το έγγραφο) και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης  της Νομικής του υπηρεσίας.

Στη συνέχεια ο ΙΣΑ επανήλθε στο θέμα και ζήτησε την ανάκληση της αρχικής άδειας του φορέα ως εργαστηρίου και την τροποποίησή της, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα υπάρχει η σχετική αλληλογραφία των υπηρεσιών του ΙΣΑ, με το Υπουργείο Υγείας, με βάση την οποία ο ΙΣΑ, αποφασίζει την ανάκληση της προηγούμενης άδειας και την τροποποίησή της σε άλλη μορφή λειτουργίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ωστόσο, ο τότε υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με έγγραφό του, στις 11 Αυγούστου 2015 (πατήστε εδώ για το έγγραφο) ζήτησε από τον ΙΣΑ να διακόψει τις ενέργειες για την ανάκληση της άδειας και να αναμείνει  σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ο μετέπειτα υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σχεδόν 3 μήνες μετά, ανακάλεσε την απόφαση του προκατόχου του και ο ΙΣΑ πλέον σύμφωνα με την νέα αυτή απόφαση, ζήτησε άμεσα την τροποποίηση της άδειας,  διαδικασία που είχε  ήδη  δρομολογήσει πριν από την παρέμβαση του  Π. Κουρουμπλή.

Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ δεν έχει καμία σχέση με την κοστολόγηση της σχετικής ιατρικής πράξης και τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενήργησε δε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, σύμφωνα με την άποψη του υπουργείου Υγείας.
Εξάλλου η φύση του φορέα ως ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου, που ήταν η αρχική μορφή του ή ως πολυϊατρείου, όπως τελικά τροποποιήθηκε, δεν επηρέαζε καθόλου την πορεία των πραγμάτων όσον αφορά στη δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, η οποία σημειωτέον παρέμεινε ως είχε έως τον Ιούνιο του 2016, με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

apofasi-KESY

diatagi-p-kouroubli

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ