ΙΣΑ για προσωπικό γιατρό: Ικανοποίηση για την αποδοχή «μικτού συστήματος» από το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
ΙΣΑ
Την ικανοποίηση τους εκφράζουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), για τον νέο τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, που τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης, με τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη.

«Θεωρούμε θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας. Πρέπει το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται», δηλώνει μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Πατούλης, εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ του ΙΣΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξέθεσε τους όρους που επεξεργάζεται για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, στο νέο σύστημα Π.Φ.Υ.

Όπως διευκρίνισε βασική προϋπόθεση, αποτελεί η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στον προσωπικό ιατρό όλων των πολιτών. Σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε υπόψη, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, θα δημιουργηθεί ένα μεικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών.

Επίσης διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα claw back και rebate στις αμοιβές των προσωπικών ιατρών καθώς επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.

Από την πλευρά του, ο Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του που έγινε αποδεκτό το αίτημα του ΙΣΑ, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο θεσμό του προσωπικού ιατρού και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό ότι έγινε αποδεκτή, η πρότασή μας, για τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Η διαμόρφωση του νέου συστήματος είναι μια δυναμική διαδικασία, στην οποία συμβάλλει σημαντικά ο ΙΣΑ, προς όφελος του ασθενή και του ιατρικού κόσμου. Στόχος μας είναι το σύστημα να είναι ελκυστικό για το γιατρό ώστε να το στηρίξει και ο πολίτης να επιλέγει ελεύθερα τον γιατρό που εμπιστεύεται. Δηλαδή, ένα σύστημα αξιόπιστο για τον πολίτη και αξιοπρεπές για το γιατρό. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων που θα καταστήσουν το σύστημα βιώσιμο»

Οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας, θα τεθούν υπόψη του νέου Δ.Σ του ΙΣΑ το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα την Τετάρτη (3/11).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν