ΙΣΑ: Απροστάτευτη η Αττική στον ιό του Δυτικού Νείλου

  • Ρούλα Τσουλέα
ΙΣΑ
Ο ΙΣΑ κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής για ολιγωρία στην καταπολέμηση των κουνουπιών και καλεί τους πολίτες να λάβουν ατομικά μέτρα προστασίας.

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής για «εγκληματική ολιγωρία» στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Και καταγγέλλει ότι αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής είναι «να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία».

Ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η εμφάνιση κρούσματος της λοίμωξης στην Ηλιούπολη «αποτελεί ένδειξη ότι έχουν μολυνθεί τα κουνούπια του αστικού ιστού». Και αυτό σημαίνει ότι πλέον «είναι δύσκολο να περιοριστεί η μετάδοση της ασθένειας στην Αττική».

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, οι αρμόδιοι φορείς «έχουν τεράστια ευθύνη» για την δυσμενή αυτή εξέλιξη.

Όπως αναφέρει, η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται ότι διαθέτει ετησίως μόλις 8.625 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα Νότια Προάστια.

«Ο  σχετικός διαγωνισμός προέβλεπε μόνο ένα όχημα και δύο υπαλλήλους με ψεκαστήρες ράχης για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα», τονίζει.

Ανεπαρκής χρηματοδότηση

Εξίσου ανεπαρκή αναφέρει ότι είναι τα ποσά που έχουν διατεθεί και για τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

«Ο συνολικός προϋπολογισμός  για την καταπολέμηση των  κουνουπιών στην Περιφέρεια Αττικής (πλην των ΠΕ Ανατολικής Αττικής και Νήσων) είναι μόλις 361.228,00 € για τρία χρόνια», γράφει.

Τα ποσά αυτά δεν αρκούν για να καταπολεμηθούν τα κουνούπια, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες που επικαλείται. Επομένως «για άλλη μία χρονιά η Αττική έχει μείνει αθωράκιστη απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου και στις άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια», προσθέτει.

Ο ΙΣΑ ρωτά την Περιφέρεια Αττικής αν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για ψεκασμούς είναι μόνο όσα δημοσιεύονται στο πρόγραμμα Διαύγεια.

Ρωτά επίσης το υπουργείο Υγείας «εάν παρακολούθησε την εκπόνηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στις διάφορες περιοχές της χώρας και εάν διασφάλισε ότι έγιναν με τον ενδεδειγμένο τρόπο».

Τέλος, καλεί τους πολίτες να λάβουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου.

 

Διαβάστε περισσότερα

Κουνούπια: Πως να προστατευθείτε από τα τσιμπήματά τους 

Κουνούπια: Φυσικά υλικά που έχετε στο σπίτι για να τα κρατήσετε μακριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν