ΙΣΑ: Αντιδρούν οι γιατροί στις εξαγγελίες Πλεύρη για αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς συνταγογράφηση

  • Γιάννα Σουλάκη
ΙΣΑ
Την αντίθεσή τους διατυπώνουν οι γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στην εξαγγελία που έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για επίσπευση των αντιγρπικών εμβολιασμών, με κατάργηση της συνταγογράφησης του εμβολίου από γιατρό.

«Ο ΙΣΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή», αναφέρουν τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου, που αντιδρούν στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς συνταγή γιατρού καθώς «η συνταγογράφηση εμβολίων αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης», όπως σημειώνουν.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως σε λίγες μέρες η συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτική και πλέον δεν θα χρειάζεται κάποιος να πάει στο γιατρό για να κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πηγαίνει απευθείας στο φαρμακείο.

«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας

Δείτε επίσης: Πλεύρης: Χωρίς συνταγογράφηση το εμβόλιο της γρίπης – Απλουστεύεται η διαδικασία

ΙΣΑ: Κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία

Ο ΙΣΑ, από την άλλη πλευρά,  εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, καθώς μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», λένε οι γιατροί και καταλήγουν:

«Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».