ΙΣΑ: Ανιστόρητος ο βουλευτής που δεν θεωρεί προσβολή την καύση της σημαίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ καταδικάζει τον βουλευτή που ζητεί την αποποινικοποίηση της προσβολής του Εθνικού Συμβόλου της Ελλάδας αναφέροντας ότι "η σημαία συμβολίζει τη ταυτότητα κάθε κράτους και περικλείει την ιστορία τους αγώνες τις θυσίες και τις ελπίδες του Έθνους αυτού".

Από τον ΙΣΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι:

Οποιαδήποτε ενέργεια καταστροφής η βεβήλωσης  του συμβόλου αυτού προσβάλει το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του λαού της. Για αυτούς τους λόγους ο ποινικός νομοθέτης προέβλεψε την κατά νόμον τιμωρία όσων διαπράττουν αδικήματα κατά της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και κατά των ξένων κρατών.

Σύμφωνα με το άρθρο 181 ΠΚ όποιος για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση αφαιρεί, καταστρέφει παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Για να τελεστεί το έγκλημα, πρέπει να υπάρχει σημαία, δηλαδή (υλικό) «σώμα» σημαίας. Είναι προφανές, από τον ορισμό του σχετικού αδικήματος, ότι απαιτείται ειδικός δόλος εκ μέρους του δράστη που συνίσταται στην πρόθεση του δράστη  να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, προς τα σύμβολα και ότι αυτά συμβολίζουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 155 ΠΚ (Προσβολή συμβόλων ξένου κράτους) όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία ή έμβλημα της κυριαρχίας ξένου κράτους που τελεί σε ειρήνη με την Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένο από αυτήν ή διακόπτει ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού του ύμνου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις έξι μηνών ή με χρηματική ποινή, εφόσον η αμοιβαιότητα είναι εξασφαλισμένη τόσο κατά το χρόνο εκτέλεσης της πράξης, όσο και κατά το χρόνο εκδίκασής της. H δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από αίτηση της ξένης κυβέρνησης.

Είναι αδιανόητο λοιπόν να υπάρχει εν ενέργεια ΕΛΛΗΝΑΣ βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος προτείνει την αποποινικοποίηση του αδικήματος για το κάψιμο της Ελληνικής σημαίας, για λόγους εντυπωσιασμού και διαφήμισης του, ώστε για να ακουστεί το όνομα του από τα ΜΜΕ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει την δήλωση  του βουλευτή, ο οποίος θα πρέπει να χαρακτηριστεί επιεικώς ανιστόρητος και κοινωνικά απαράδεκτος και τον καλεί να ανασκευάσει την κατάπτυστη δήλωση του.