Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: «Αδύνατο να γίνουν απογευματινά χειρουργεία», λέει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Ελισάβετ Σταύρου
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ως εκμετάλλευση την κάλυψη των ΚΕΝ σε ιδιωτικές κλινικές, για χειρουργεία που μεταφέρονται από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης έχει ήδη τεράστια λίστα αναμονής για χειρουργία και η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί με τα απογευματινά χειρουργεία ή τις προσλήψεις αναισθησιολόγων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ.Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος στο χειρουργικό τομέα και λέει κατά πόσο μπορεί να είναι εφικτή η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή.

Ξεκαθαρίζει, αρχικά, πως η Ομοσπονδία διαφωνεί στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, αλλά συμφωνεί στα απογευματινά χειρουργεία στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με το προσωπικό βάρδιας και από τη λίστα αναμονής δωρεάν.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: Έρχεται προκήρυξη για προσλήψεις 6.000 γιατρών – Πώς θα γίνεται η πληρωμή στα απογευματινά χειρουργεία

Όπως αναφέρει ο κ.Γιαννάκος, η πραγματοποίηση των απογευματινών χειρουργείων απαιτεί μαζικές προσλήψεις, λαμβάνοντας ένα πλέγμα μέτρων με προκηρύξεις, ταχύτατες διαδικασίες επιλογής, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση μισθών, κίνητρα, ΒΑΕ, προκειμένου να ανακοπούν οι μαζικές αποχωρήσεις και να ενισχυθούν τα νοσοκομεία.

Ιπποκράτειο: «Εκμετάλλευση στην κάλυψη των ΚΕΝ από τον ΕΟΠΥΥ»

Όσον αφορά την κατάσταση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, η λίστα των χειρουργείων, η οποία είναι αναρτημένη στη σελίδα του νοσοκομείου, δείχνει πως υπάρχουν ασθενείς με σοβαρά χειρουργεία που έχουν εγγραφεί πριν δύο χρόνια στη λίστα και τα χειρουργεία τους είναι προς προγραμματισμό.

Το Ιπποκράτειο είναι από τα νοσοκομεία που είχε αξιοποιήσει διάταξη νόμου την περίοδο της πανδημίας, έως 31.12.202,  συνεργάστηκε με ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές και έστελνε ασθενείς για τακτικά χειρουργεία.

«Μας κόστιζε όμως πολύ παραπάνω. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε σε αυτές τις περιπτώσεις τις ιδιωτικές χειρουργικές κλινικές τα κλειστά ενοποιημένα νοσηλεια (ΚΕΝ) προς 2,09 σε σχέση με το καθορισμένο ΚΕΝ. Και όχι μόνο αυτό. Έκαναν τη χειρουργική επέμβαση και αμέσως ο ασθενής διακομιζόνταν στο Ιπποκράτειο για νοσηλεία. Κανονικά δεν θα έπρεπε να καταβάλλεται το σύνολο του ΚΕΝ και μάλιστα πάνω από το διπλάσιο από το καθορισμένο. Αυτό είναι εκμετάλλευση», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δείτε επίσης: Δωρεάν χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να μειωθούν οι λίστες αναμονής

Ιπποκράτειο: Η κατάσταση στον χειρουργικό τομέα

Στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις. Συνεπικουρούν το νοσοκομείο και 4 αναισθησιολόγοι με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία, οι οποίοι φθάνουν μόνο για εφημερείες και έκτακτα περιστατικά, σύμφωνα με τον κ.Γιαννάκο.

«Για χειρουργεία τακτικών περιστατικών η κάθε επεμβατική κλινική του νοσοκομείου λαμβάνει μια ημέρα την εβδομάδα. Γι αυτό και οι απέραντες λίστες. Εαν αύριο το νοσοκομείο αποκτήσει 29 αναισθησιολόγους, η κατάσταση στο χειρουργικό τομέα δεν θα βελτιωθεί, γιατί έχουμε τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία. Είναι αδύνατον να καλύψει με νοσηλευτικό προσωπικό περισσότερες χειρουργικές αίθουσες», τονίζει.

«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούν όλη τη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεπτυγμένες 70 χειρουργικές αίθουσες και με το ζόρι λειτουργούν οι 43 χειρουργικές αίθουσες. Ούτε συζήτηση για απογευματινά χειρουργεία. Εαν λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία θα είναι σε βάρος των πρωινών, με την αναμονή όσων δεν έχουν χρήματα να εκτινάσσεται ακόμη περισσότερο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Διαβάστε επίσης: ΠΟΕΔΗΝ: «Με 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας δεν αποφασίζεις χειρουργεία επί πληρωμή»