Υποχρεωτικά όλα τα φάρμακα με δραστική ουσία σε νοσοκομεία και φαρμακεία!

  • Iatropedia
Αλλάζουν όλα το επόμενο διάστημα στη φαρμακευτική περίθαλψη των ελλήνων ασφαλισμένων καθώς με ειδική ρύθμιση του Ανδρέα Λοβέρδου, οι ασθενείς δε θα βλέπουν πια τα γνωστά φάρμακα με τις εμπορικές τους ονομασίες στις συνταγές τους αλλά μόνο τη δραστική ουσία.

Με βάση τις ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη βουλή «Σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθιερώνεται η υποχρέωση από 1ης Μαρτίου 2012, αναγραφής στη συνταγογράφηση της χημικής ουσίας του φαρμάκου (δραστική ουσία). Τα μηχανογραφικά συστήματα των νοσοκομείων οφείλουν να παρέχουν τη σχετική πληροφορία στους γιατρούς».

Και η ρύθμιση θα περάσει και στα φαρμακεία καθώς με την ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι 30/06/2012 και την παροχή όλων των σχετικών πληροφοριών ηλεκτρονικά στους γιατρούς, οι γιατροί θα συνταγογραφούν συνταγές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους κάνοντας χρήση και της χημικής ουσίας (δραστική ουσία) των φαρμάκων σε πρώτη φάση.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία θα εκδοθεί εντός 10 ημερών μετά την ψήφιση του νόμου, θα ορισθούν ο χρόνος και οι τρείς πρώτες θεραπευτικές κατηγορίες για τις οποίες οι ιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν με την χημική ουσία (δραστική ουσία) των φαρμάκων.

Πάντως για την πλήρη εφαρμογή του νόμου που θα επιβάλει συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και στους ιδιώτες γιατρούς, απαιτείται υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί πιθανότατα από την επόμενη κυβέρνηση όπως δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Και επειδή πρέπει να δοθεί και ένα …τυράκι στους ασθενείς, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη όταν τους χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό με τη συναίνεσή τους βέβαια.

Και επειδή το … «παιχνίδι» περνά πια στα χέρια των φαρμακοποιών, τους δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να χορηγούν το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό με συναίνεση του ασφαλισμένου.

Η υπόθεση αυτή που ουσιαστικά μετατρέπει το φαρμακοποιό σε κυρίαρχο πρόσωπο στην προώθηση του φαρμάκου, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν