Ιός του Δυτικού Νείλου: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα. Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται

  • Ρούλα Τσουλέα
ιός του Δυτικού Νείλου
Νέα αύξηση στα διαγνωσμένα κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Σε ποιες μητροπολιτικές και περιφερειακές ενότητες της χώρας έχουν εντοπιστεί. Πόσο σοβαρή νόσο προκαλεί ο ιός.

Νέα σημαντική αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Έφθασαν πλέον τα 41 μέχρι χθες, 9 Αυγούστου 2022, στις 12 το μεσημέρι

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 16 νέα περιστατικά της λοίμωξης. Από τους 41 ασθενείς, η πλειονότητα (οι 27) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Ειδικότερα, εκδήλωσαν:

  • Εγκεφαλίτιδα ή/και
  • Μηνιγγίτιδα ή/και
  • Οξεία χαλαρή παράλυση

Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 71 έτη. Ο νεότερος ήταν 38 ετών και ο γηραιότερος 85 ετών. Οι υπόλοιποι 14 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις.

Από τα 41 άτομα που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου, μόνο τα έξι δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους ασθενείς, συνολικώς 19 έχουν λάβει πλέον εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται ανέρχονται σε 16. Οι πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται στην εντατική και οι υπόλοιποι σε κλίνες εκτός ΜΕΘ. Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς στην χώρα μας.

Τα κρούσματα ανά περιοχή

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει μικρός. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Επομένως ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.

Όσον αφορά τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα προσβολή του ΚΝΣ, ο ιός του Δυτικού Νείλου τα προκάλεσε κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα καταγράφηκαν:

  • 22 κρούσματα στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Τα 19 εξ αυτών ήταν περιστατικά με προσβολή του ΚΝΣ
  • 1 περιστατικό (με προσβολή του ΚΝΣ) στο Κιλκίς
  • 3 περιστατικά στην Πέλλα (το 1 με προσβολή του ΚΝΣ)
  •  9 περιστατικά στην Ημαθία (τα 3 με προσβολή του ΚΝΣ)
  • 3 περιστατικά στην Χαλκιδική  (τα 2 με προσβολή του ΚΝΣ)
  • 1 περιστατικό (με προσβολή του ΚΝΣ) στη Θεσσαλία

Υπό διερεύνηση, εξ άλλου, βρίσκονται ακόμα δύο (2) περιστατικά, τα οποία όμως δεν έχουν προσβολή του ΚΝΣ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει και άλλα κρούσματα στη χώρα μας το ερχόμενο διάστημα.

Όσον αφορά άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έως τις 3 Αυγούστου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει κρούσματα και στην Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Φωτογραφία: iStock