Ιός του Δυτικού Νείλου: 22 νεκροί και 254 κρούσματα έως σήμερα στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ιός του Δυτικού Νείλου
Τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τον ιό την περασμένη εβδομάδα. Καταγράφηκαν επίσης 19 νέα περιστατικά. Πόσα είναι τα σοβαρά περιστατικά.

Τον θάνατο ακόμα τριών ασθενών προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, ενώ μόλυνε αρκετά ακόμα άτομα όλων των ηλικιών. Ο ιός σαρώνει κυρίως την Κεντρική Μακεδονία, ενώ καταγράφονται περιστατικά και στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 22. Όλοι οι ασθενείς  ήταν ηλικιωμένοι (άνω των 61 ετών) και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 84 έτη.

Δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκαν σε άλλα, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων έφτασε πλέον στα 254 (από 235 την περασμένη εβδομάδα). Από τους ασθενείς αυτούς, οι 166 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 72 έτη. Ο νεότερος ήταν 14 ετών και ο γηραιότερος 96 ετών. Οι εκδηλώσεις που ανέπτυξαν ήσαν:

  • Εγκεφαλίτιδα ή/και
  • Μηνιγγίτιδα ή/και
  • Οξεία χαλαρή παράλυση

Οι υπόλοιποι 88 ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (λ.χ. πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς επίσης χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, από τους 254 ανθρώπους που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου (συμπεριλαμβανομένων των θανόντων), μόνον οι 32 δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία.

Από τους υπόλοιπους, οι 179 έχουν λάβει πλέον εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύονται 19 ασθενείς, οι 7 εκ των οποίων βρίσκονται στην εντατική. Οι υπόλοιποι 12 νοσηλεύονται σε κλίνες εκτός ΜΕΘ.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανό και αναμενόμενο ο ιός του Δυτικού Νείλου να προκαλέσει και άλλα κρούσματα στη χώρα μας το ερχόμενο διάστημα.

Φωτογραφία: iStock