Ιός του Δυτικού Νείλου: 12 κρούσματα στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ιός του Δυτικού Νείλου
Διπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα τα διαγνωσμένα κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Πόσος είναι ο αληθινός αριθμός των ασθενών. Πόσοι έχουν νοσηλευθεί στα νοσοκομεία και πόσοι έχουν πάρει εξιτήριο.

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, φθάνοντας συνολικώς στα 25 μέχρι χθες 2 Αυγούστου 2022.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 12 νέα περιστατικά της λοίμωξης. Από τους 25 ασθενείς, οι 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Ειδικότερα, εκδήλωσαν:

  • Εγκεφαλίτιδα
  • Μηνιγγίτιδα ή/και
  • Οξεία χαλαρή παράλυση

Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών είναι τα 73 έτη. Ο νεότερος ήταν 38 ετών και ο γηραιότερος 85 ετών. Οι υπόλοιποι έξι ασθενείς είχαν ήπια νόσηση (πυρετό), χωρίς νευρολογικές εκδηλώσεις.

Από τα 25 άτομα που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου, μόνο τα τέσσερα δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Από τους υπόλοιπους ασθενείς, συνολικώς 12 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Εννέα ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, με τους πέντε εξ αυτών να νοσηλεύονται στην εντατική. Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς στην χώρα μας.

Ασυμπτωματικά περιστατικά

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων μοιάζει μικρός. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που ήταν ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Επομένως ο αληθινός αριθμός των περιστατικών είναι πολύ υψηλότερος.

Όσον αφορά τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν τα κρούσματα με προσβολή του ΚΝΣ, ο ιός του Δυτικού Νείλου τα προκάλεσε κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία. Μάλιστα τα 15 από αυτά καταγράφηκαν στην μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Από 1 περιστατικό, εξ άλλου, έχουν Κιλκίς, Ημαθία, Χαλκιδική και Λάρισα.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ σημειώνουν πως θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τις γειτονικές μας χώρες, έως τις 27 Ιουλίου 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει κρούσματα και στην Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.

Φωτογραφία: iStock