Ιός κοξάκι: Δεκάδες παιδιά με συμπτώματα λοίμωξης στην Λάρισα, λέει ο ΕΟΔΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
κοξάκι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Πόσα χρειάσθηκαν τελικά νοσηλεία και για ποιον λόγο. Ο ρόλος των πλημμυρών.

Δεκάδες παιδιά στην Λάρισα παρουσίασαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες συμπτώματα χαρακτηριστικά της λοίμωξης από ιό κοξάκι, αλλά τα κρούσματα δεν σχετίζονται με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι τα κρούσματα άρχισαν να καταγράφονται στις 23 Οκτωβρίου 2023 και ακόμα συνεχίζονται. Έως χθες 13 Νοεμβρρίου 2023 συνολικώς 41 παιδιά παρουσίασαν κλινική εικόνα κοξάκι. Τα 35 εξ αυτών είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών.

Δείτε το σχετικό θέμα και τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ την Δευτέρα (14/11) στο iatropedia.gr: Ιός Κοξάκι: Καμπανάκι” για έξαρση σε παιδιά κάτω των 5 ετών – Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Η πλειονότητα των παιδιών είχαν ήπια  κλινική εικόνα. Έξι, όμως, χρειάσθηκε να νοσηλευθούν για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο, κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης.

Κατά το διάστημα αυτό δεν παρατηρήθηκε αυξητική τάση στα κρούσματα κοξάκι. Μέσω της εργαστηριακής διερεύνησης βρέθηκαν 12  παιδιά θετικά για εντεροϊούς στην Π.Ε. Λάρισας.

Παρόμοια περιστατικά, όμως, δεν αναφέρθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Το γεγονός ότι υπήρξαν κρούσματα μόνο στη Λάρισα, υποδηλώνει ότι η κυκλοφορία του ιού κοξάκι δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε πριν από λίγους μήνες όλες αυτές τις περιοχές.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η λοίμωξη από τον ιό κοξάκι (coxsackie) προκαλεί συμπτώματα όπως:

  • Πυρετό
  • Εξάνθημα στο δέρμα
  • Εκδηλώσεις από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο νοσήμα. Ο ιός κοξάκι ανήκει στο γένος των εντεροϊών. Ταξινομείται σε δύο ομάδες, την Α και την Β. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω:

  • Της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία)
  • Της κοπρανοστοματικής οδού (π.χ. όταν δεν γίνεται καλό πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα )

Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο.

Τα μέτρα στα σχολεία

Ο ΕΔΟΥ τονίζει ότι για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού σε περίπτωση κρούσματος τα ενδεικνυόμενα μέτρα είναι:

  • Η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του
  • Η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών, προσωπικού του σχολείου. Τα μέτρα αυτά είναι τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα.

Συνιστάται επίσης καλός αερισμός όλων των χώρων και επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών. Ωστόσο δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όταν εκδηλώνεται κρούσμα ή κρούσματα από ιό κοξάκι.

Απαραίτητο είναι, όμως, να ενημερώνονται οι γονείς των υπολοίπων παιδιών για την παρουσία κρουσμάτων στο σχολείο. Οι γονείς πρέπει, τέλος, να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.

Φωτογραφία: iStock