Ιός Δυτικού Νείλου: Πέντε τα κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
ιός Δυτικού Νείλου
Πέντε είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα οποία έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ.

‘Οπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς από τον ιό, ενώ το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό αναφέρεται στις 21 Ιουνίου 2019. Η ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι άνω των 50 ετών.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της περιόδου καταγραφής για το 2019 και μέχρι και τις 18 Ιουλίου, οι τρεις από τους προσβεβλημένους ασθενείς  παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα), ενώ δύο είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Τα πέντε κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ξάνθης, Καβάλας, Λάρισας και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), στις ίδιες ή και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

ΕΟΔΥ: Στους 140 που μολύνονται ο 1 εμφανίζει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Επίσης, κατά τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο 2019, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι λοιμωξιολόγοι του ΕΟΔΥ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι είχαν ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για την πρώιμη διάγνωση περιστατικών.

Πως μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση, είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός και οι πιθανές περιοχές καταγραφής κρουσμάτων σε κάθε περίοδο μετάδοσης, δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι συνιστούν την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουνούπια: Φυσικά υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι για να τα κρατήσετε μακριά