Ιωάννης Μπασκόζος: Οι κλινικές μελέτες και το ήθος είναι «κλειδιά» για αναστροφή του κλίματος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου COMBACTE για τις κλινικές μελέτες που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με σκοπό τη δημιουργία κέντρων αριστείας για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Και ο γενικός γραμματέας δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει τη χρησιμότητα αυτών για τη χώρα όσον αφορά την ανάπτυξη των υποδομών, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού και την αναστροφή του braindrain με αύξηση του κύκλου εργασιών. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί όμως και σε ένα νέο "ήθος" στις συνεργασίες...

Ο κ. Μπασκόζος σημείωσε ότι απαιτείται η καλλιέργεια ενός νέου ερευνητικού ήθους με χαρακτηριστικά την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και τη διακοπή των αδιαφανών σχέσεων μεταξύ εταιρειών, λειτουργών υγείας και πολιτικών προσώπων.

Υπογράμμισε ότι :

«Στο πλαίσιο αυτό δεν χωρούν αθέμιτες και επιθετικές πρακτικές προώθησης των φαρμακευτικών προϊόντων». Σημαντική είναι η ανάγκη ανάπτυξης της έρευνας για νέα αντιβιοτικά όπως επίσης και η διασφάλιση της ελεγχόμενης διάθεσης των αντιβιοτικών με στόχο την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής. Ακολούθως αναφέρθηκε στο υπό διαμόρφωση νέο θεσμικό πλαίσιο για τις κλινικές μελέτες και την έρευνα και στο νέο «κλίμα» που δημιουργείται στη φαρμακευτική πολιτική.

Οι συμφωνίες εισόδου νέων φαρμάκων, η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, η διαπραγμάτευση τιμών για τα νέα καινοτόμα φάρμακα και η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα δώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ασθενείς στη θεραπευτική αγωγή που έχουν ανάγκη.