Είναι το γραφείο σας γεμάτο με ανασφαλείς συναδέλφους που σας δημιουργούν πρόβλημα;

  • Iatropedia
Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε μόνο η Ψυχολογία είναι αυτή που θα δώσει λύση. Μάλιστα το φαινόμενο, λένε οι ψυχολόγοι, είναι πολύ πιο συνηθισμένο απ’ ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς.

Οι ανασφαλείς άνθρωποι είναι πολύ δύσκολοι συνάδελφοι και δημιουργούν πολλά προβλήματα. Κατ’ αρχήν, πρέπει κανείς να τους «αναγνωρίσει» από τα εξής χαρακτηριστικά: Ζητούν συνέχεια επιβεβαίωση και για την δουλειά τους και για το ότι είναι πολύτιμοι στην εταιρεία. Κρατούν για τον εαυτό τους όποιες πληροφορίες μπορούν και επιδιώκουν να έχουν συνεχώς τον έλεγχο της ομάδας. Δεν βοηθούν τους συναδέλφους τους. Αρνούνται να μοιραστούν τα εύσημα με άλλους.

Αφού λοιπόν «αναγνωρίσει» κανείς τον συνάδελφο που του κάνει δύσκολη την ζωή λόγω μεγάλης ανασφάλειας, μπορεί να κάνει τα εξής: Αντί να του πάει «κόντρα» και να του προκαλεί μεγαλύτερη ανασφάλεια, πρέπει να τον αντιμετωπίσει θετικά. Να του λέει «μπράβο» όταν του αξίζει, να αναγνωρίζει την καλή δουλειά του όταν αυτή είναι όντως καλή και να του το λέει, να του φέρεται με υπομονή και σεβασμό. Να τον βοηθήσει σε θέματα που έχει πρόβλημα και μετά να ζητήσει την βοήθειά του σε θέματα που είναι πραγματικά καλός.

Φυσικά, όλο αυτό χρειάζεται πραγματικά μεγάλη υπομονή και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται την ανασφάλεια του άλλου, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ιδίως αν ο ανασφαλής συνάδελφος βρίσκεται σε θέση ισχύος. Όμως η λύση… υπάρχει και αυτή είναι μόνο η θετική προσέγγιση.