ΕΙΝΑΠ: Υποστελέχωση και απλήρωτες εφημερίες στα Κέντρα Υγείας

  • Iatropedia
Δραματική χαρακτηρίζεται από τα μέλη ΔΣ της ΕΙΝΑΠ η κατάσταση όλων των Κ.Υ. του λεκανοπεδίου.Συγκεκριμένα, οι εφημερίες των γιατρών είναι απλήρωτες από 01/04/15 και έως σήμερα, ενώ για τις δεδουλευμένες εφημερίες του 1ου 3μήνου 2015 έχει αποζημιωθεί μόνο ένα μέρος του οφειλομένου ποσού.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Επίσης οι εναπομείναντες γιατροί των Κ.Υ. υπερεξοντώνονται εργασιακά, λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού και σοβαρότατα προβλήματα δημιουργούνται από το ισχύον από 01/01/15 καθεστώς υπαγωγής των Κ.Υ. στις διοικήσεις των Υ.Πε. απευθείας, και όχι στις διοικήσεις των νοσοκομείων στις οποίες υπάγονταν μέχρι πρότινος.

Η ΕΙΝΑΠ απαιτεί:

1. Την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

2. Την άμεση κάλυψη των κενών σε μόνιμο προσωπικό.

3. Την επαναεπαγωγή των Κ.Υ. διοικητικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία ανήκαν.

Ειδικά για το Κ.Υ. Αίγινας τονίζεται:

1. Οι απλήρωτες εφημερίες πρέπει να καταβληθούν άμεσα.

2. Οι ανεπαρκέστατη στελέχωση από ιατρικό προσωπικό (υπηρετούν μόνο 4 γιατροί, 1 παιδίατρος και 3 γενικοί γιατροί), ενώ εκκρεμεί αδικαιολόγητα από τον 05/2105 ο διορισμός 2 επιμελητών παθολόγων για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες κρίσης-επιλογής.

3. Η παράνομη εργασιακή υπερεξόντωση των 3 υπηρετούντων συναδέλφων γενικών γιατρών με 20 εφημερίες μηνιαίως στον καθένα κατά παράβαση της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανώτατου ασφαλούς ορίου εβδομαδιαίας εργασίας.

4. Η απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά ενάντια στους συναδέλφους που ασκούν το νόμιμο δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας (μάλιστα εκτελούν κανονικά τα ιατρικά τους καθήκοντα και απέχουν μόνο από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση) από μεριάς της Διεύθυνσης του Κ.Υ. και της Διοίκησης της 2ης Υ.Πε.

Πρέπει άμεσα:

1. Να καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των γιατρών.

2. Να διορισθούν επιτέλους οι 2 επιμελητές που εκκρεμούν.

3. Να σταματήσει ο αυταρχισμός ενάντια στους αγωνιζόμενους, μάχιμους γιατρούς.